Pandemia a scăpat de sub control. O spun specialiștii. Cei independenți, nu cei care slugăresc la actuala putere, cum au slugărit la alte și la alte puteri din trecut, precum nefericitul Raed Arafat. Își dau seama de asta românii, chiar dacă din inerție, cifrele sînt aranjate electoral, ca înainte de alegeri, spune Ion Cristoiu.

Și nu e de mirare. De războiul cu Pandemia nu se mai ocupă nimeni de la nivel înalt. Comanda a trecut de la Generali la sergenții majori: Raed Arafat, tot mai confuz în aparițiile sale publice, Traian Berbeceanu, așa-zisul prefect al Capitalei, masculul din laptopul nefericitei Codruța Kovesi.

Dar nu numai de lupta cu Pandemia nu se mai ocupă nimeni. Nu se mai ocupă nimeni de administrarea României în prag de iarnă.

Ludovic Orban, continuă Ion Cristoiu a demisionat din funcția de premier în cadrul confruntării pe viață și pe moarte cu Klaus Iohannis. Într-un gest de iresponsabilitate pe care o împarte cu președintele, Ludovic Orban, încă președinte al partidului de guvernămînt, a lăsat țara pe mîinile unui guvern interimar. Acest Guvern nu face nimic împotriva Pandemiei, împotriva Crizei economice, împotriva problemelor cu care se confruntă țara în debutul iernii, pentru că:

  • E interimar.
  • E condus de Nicolae Ciucă, pus premier interimar de Klaus Iohannis pentru a fi premier plin. Știind asta, Nicolae Ciucă i-a demis rapid din aparatul guvernamental pe oamenii lui Ludovic Orban. Între timp, Nicolae Ciucă a aflat c-a fost scos de pe listă. Sacrificat de Klaus Iohannis care s-a temut de o confruntare cu PNL-ul aflat la discreția lui Ludovic Orban. Ce tragere de inimă mai poate avea Nicolae Ciucă? Știindu-l favorit la funcția de premier plin, aparatul administrativ îl asculta. Acum știindu-l exclus de pe listă, în conflict cu președintele PNL Ludovic Orban, care îi va fi șef pe linie de partid lui Nicolae Ciucă și după formarea noului Guvern, cei din aparat îi dau cu tifla interimarului.
  • Miniștrii n-au nici un chef de lucru. Mai întîi pentru că mai toți se știu cu posturile la cheremul negocierilor. E sigur măcar ministrul Sănătății că va fi mai departe ministrul Sănătății? Nu. Și atunci de ce să se mai ostenească el să țină sub control Pandemia? Apoi, cel care-i conduce acum, Nicolae Ciucă, se va întoarce, spășit, la funcția de ministru al Apărării. De cum a fost numit, la indicațiile lui Klaus Iohannis, care i-a garantat că va fi premier plin, Nicolae Ciucă a intrat în conflict violent cu oamenii lui Ludovic Orban din Guvern. Semnînd o premieră postdecembristă, Nicolae Ciucă i-a dat una peste bot șefului său pe linie de partid, Ludovic Orban. A fost convins că președintele va face jocurile. Jocurile le-a făcut însă Ludovic Orban. Miniștrii sînt toți lideri PNL, supuși lui Ludovic Orban pe linie de partid. Ce ministru are chef să se pună rău cu președintele PNL ascultîndu-l pe Nicolae Ciucă, dușmanul de moarte al lui Ludovic Orban?

La nivel de guvern Pandemia a fost trecută în plan secund. În aceste condiții ar reveni președintelui misiunea de interes național de a prelua conducerea. Președintele are un mandat de cinci ani. Din punct de vedere constituțional, președintele n-are ce căuta în negocierile pe ciolan dintre partide. Are timp și energie, teoretic, să se ocupe de Pandemie, de pregătirea pentru iarnă, de administrarea țării lăsată de izbeliște prin gestul iresponsabil al lui Ludovic Orban de a demisiona din funcția de premier. Teoretic președintele are deja experiență în conducerea luptei împotriva Pandemiei și în administrarea țării. Pentru că el a condus practic înainte de alegeri țara ca un superpremier. Numai că președintele n-are timp de lupta cu Pandemia. El e ocupat pînă peste cap cu conducerea negocierilor dintre partidele care dau majoritatea. O face și pentru că nu vrea ca aceste negocieri să fie conduse de Ludovic Orban.

Înainte de alegeri, președintele Klaus Iohannis apărea aproape zilnic pentru a ne informa asupra mersului luptei cu Coronavirus. Miniștrii responsabili, în frunte cu premierul, erau convocați la Cotroceni, luați la întrebări. Acum președintele nu mai spune nimic despre Pandemie, deși, după alegeri, numărul infectărilor a crescut, spitalele sînt depășite de numărul cazurilor grave. În curînd vor fi depășite și cimitirele, care nu vor mai putea face față numărului tot mai mare de morți. Președintele are alte treburi. Se luptă cu fostul amic Ludovic Orban. Ludovic Orban vrea pentru el postul de președinte al Camerei Deputaților. Din acest post și din cel de șef de partid de Guvernămînt, el e convins că va conduce practic Guvernul avînd ca premier pe dusul cu pluta Florin Cîțu. Un fel de Liviu Dragnea care n-a fost arestat încă. La conducerea Guvernului prin controlarea lui Florin Câțu speră și Klaus Iohannis. Pentru asta Ludovic Orban nu trebuie să dețină funcția de președinte al Camerei Deputaților. Așa se explică bizareria că nici USRPLUS, nici UDMR nu vor președinția Senatului. Cele două formațiuni vor președinția Camerei. Îi îndeamnă la asta din culise Klaus Iohannis. Călcînd în picioare Constituția el se ocupă de negocierile dintre partidele care vor alcătui viitorul Guvern. La Cotroceni nu mai sînt chemați cei care luptă împotriva Pandemiei, ci cei care luptă pentru ciolan.

Dezastrul regimului Iohannis, pentru că asistăm la dezastrul haosului tipic unui regim în care nu se mai ocupă nimeni de țară, constă nu numai în călcarea Constituției, dar și – dacă nu mai ales – în neglijarea luptei împotriva Pandemiei.
Vai de capul nostru!

preluare integrală de pe cristoiublog.ro

Articolul precedentANALIZĂ: Săracii din Romania au devenit și mai săraci in 2020. Cum a evoluat salariul mediu net pe diverse ramuri ale economiei
Articolul următorPNL, USR-PLUS și UDMR fac schița noului Guvern. Ministerele pe care se bate toată lumea și cele pe care nu le vrea nimeni