ZF.ro: Scăderea, accentuată din toamna lui 2021 pe fondul scumpirilor care au erodat puternic din preţurile titlurilor de stat.

Pe lângă facturile mai mari la energie, motorina mai scumpă cu 45% de la început de 2022 încoace şi războiul din Ucraina care scumpeşte alimentele, şocul infla­ţionist din România, prin cea mai ridicată inflaţie din ultimii 18 ani, mai vine cu o situaţie complicată: scă­derea economiilor pentru bătrâneţe ale milioane de români.

Astfel, cei care şi-au verificat în ultimele zile contul de pensie privată Pilon II au putut observa scăderi pe linie ale valorii unitare a activului net de la început de 2022 încoace de la minus 8% pentru NN Pensii la minus 5% pentru Metropolitan Life Pensii Private în pofida faptului că salariaţii români au cotizat lunar la aceste fonduri de pensii. Scăderile sunt prezente şi pentru ultimele 12 luni.

Cu alte cuvinte, chiar dacă în portofoliile fondurilor Pilon II sunt şi companii care sunt avantajate de scumpirile din energie, precum Nuclearelectrica, Petrom, Romgaz, şocul inflaţionist loveşte puternic în economiile de bătrâneţe ale aproape 8 milioane de salariaţi dată fiind expunerea ridicată, de circa 60%, pe titluri de stat. Iar astfel de instru­mente se de­preciază într-un context cu scumpiri accelerate precum cel din prezent. Pe de altă parte, în acţiuni, în cea mai mare parte la Bursa de la Bucureşti, fondurile de pensii au circa 25% din care sub jumătate sunt în com­panii ale căror rezultate sunt pentru mo­ment influenţate pozitiv de inflaţie. De la începutul lui 2022, indicele titlurilor de stat emise de MFP (calculat de Bloomberg şi care include şi cupoanele) are minus 8,5%, pe fondul randamentelor în creştere cerute de investitori, în timp ce BET-TR, principalul indice al Bursei de la Bucureşti şi care reflectă şi divi­dendele, are minus 2,5%, potrivit BVB. Potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) toate cele şapte fonduri Pilon II sunt pe minus de la început de 2022 în­coace, cu o scădere medie de circa 7,2%. (Liviu Popescu)

Articolul precedentCum arată bărbatul suspectat că și-a ucis iubita și a abandonat-o pe un câmp din Bihor. Polițiștii cer ajutor pentru căutarea sa
Articolul următorDe la orădeni: Inutilitatea unui exercițiu de imagine!