România se află la coada topului european al deprivării materiale și sociale în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, arată noile statistici Eurostat. Față de anul 2019, în primul an de pandemie, s-au mai adăugat 3 procente la rata sărăciei.

Tinerii din România au fost în 2020 cei mai afectați de deprivarea materială și socială, în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată cele mai recente statistici Eurostat. Noile informații vin în contextul în care 2022 a fost numit Anul European al Tineretului, instituțiile UE organizând mai multe activități care să sublinieze „importanța tinerilor pentru construirea unui viitor mai bun – mai verde, mai inclusiv și mai digital”.

Indicele de deprivare socială și materială al UE se calculează ca proporție a persoanelor care nu reușesc să îndeplinească cinci din cele 13 nevoi de bază ale vieții, considerate indispensabile pentru un nivel de trai decent. Între criterii, dincolo de posibilitatea de a plăti chiria/ întreținerea și utilitățile, se regăsesc: să nu ai o mașină, să nu ai acces la internet, să nu ai două perechi bune de pantofi, să nu ai activități de timp liber în mod regulat, să nu ieși în oraș cu prietenii sau familia o dată pe lună, să nu-ți permiți să ai haine noi, toate acestea din motive financiare.

România, Bulgaria și Grecia – țările în care tinerii sunt cei mai săraci din UE

La nivel european, 7% din populația tânără, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, suferă de deprivare materială și socială, în vreme ce România conduce topul, cu 24%.

Țara noastră este urmată, la coada clasamentului, de Bulgaria (21%) și Grecia (16%), în timp ce 11 state membre au sub 3% (Luxemburg, Croația, Estonia, Finlanda, Slovenia, Polonia, Olanda, Cehia, Cipru, Suedia și Austria).

În comparație cu anul 2019, în primul an de pandemie, rata deprivării materiale și sociale în rândul tinerilor din UE a crescut cu 2%, deși rata la nivelul populației totale a rămas aceeași (7%).

Studiul arată că, spre deosebire de 2019, cele mai mari creșteri s-au înregistrat în rândul tinerilor din România, Irlanda și Germania (țări în care rata a crescut cu 3 puncte procentuale).

În 2020, România a avut cele mai mari creșteri din UE la subgrupele de vârstă 15-19 ani și 25-29 de ani, care au fost sever deprivate material și social, înregistrând creșteri de peste 4 puncte procentuale față de anul anterior.

Citeşte întreaga ştire: Tinerii români, cei mai săraci din UE. Aproape un sfert nu au două perechi bune de pantofi, nu-și permit haine noi sau să iasă în oraș o dată pe lună

Articolul precedentOradea, ironizată la Europa FM pentru colaborarea cu European Best Destination/ Vlad Petreanu: ”Să-ți cumperi singur premii ca să te lauzi apoi cu ele, e foarte trist”
Articolul următorCei mai bine plătiți angajați din România, în 2022: șapte domenii cu salarii peste 2.000 de euro net