Bogăția obscenă a multor șefi de companii este mai puțin rezultatul inteligenței și ține mai mult de noroc, trecut și personalitate.

Cineva poate să-și cumpere fericirea, dar nu-și poate cumpăra creier. Un studiu publicat în ianuarie a constatat că miliardarii nu sunt mai deștepți decât noi ceilalți.

Sociologii de la Universitatea din Linköping, Suedia, au analizat datele de la 59.000 de bărbați suedezi, apoi le-au urmărit viața timp de mai bine de un deceniu, pentru a afla ce corelație există între nivelul de inteligență și capacitatea de a câștiga sume foarte mari de bani, scrie The Guardian.

Rezultatul, publicat în jurnalul European Sociological Review a fost unul surprinzător. Respectiv că între cele două, inteligență și succes financiar, nu există o legătură decât până la suma de 64.000 $ pe an. Ba chiar a reieșit că din indivizii aflați în top 1% nu au deloc o inteligență cu care ar trebui să se laude.

După aceea, factori precum norocul, trecutul și personalitatea au devenit mai importanți.

„De-a lungul unei dimensiuni importante a meritului – capacitatea cognitivă – nu găsim nicio dovadă că cei cu locuri de muncă de top care primesc salarii extraordinare sunt mai merituoși decât cei care câștigă doar jumătate din acești banii”, au observat cercetătorii.

Nu e nimic surprinzător. Trebuie doar să te uiți la feedul Twitter al lui Elon Musk pentru a realiza că a fi obscen de bogat nu înseamnă automat a fi incredibil de inteligent, notează Arwa Mahdawi în The Guardin.

Totuși, având în vedere diferența de salarii în creștere între șefi și lucrători, studii ca acesta ar trebuie să atragă atenția. Diferența salarială dintre directorii generali și lucrătorii din SUA a crescut anul trecut la 670 la unu, de la 604 la unu în 2020. Pentru a pune asta în termeni mai tangibili, directorii executivi ai companiilor americane unde personalul este prost plătit au câștigat în medie 10,6 milioane de dolari, în timp ce muncitorul mediu a primit doar 23.968 USD.

Diferența salarială nu este la fel de puternică în Marea Britanie, dar este totuși mare. O analiză de anul trecut a constatat că directorii executivi din 350 de companii de top au încasat de 63 de ori salariul mediu al unui lucrător din companiile lor, în timp ce 43 au primit de peste 100 de ori salariul mediu al angajaților lor în 2020.

Această diferență salarială enormă nu poate fi justificată. După cum arată în mod clar studii ca acesta, nu meritocrația este cea care conduce la diferența de salarii; este o lăcomie veche, conchide Arwa Mahdawi în The Guardian. (ziare.com)

Articolul precedentBihorJust: CJ Bihor pierde în instanță procesul cu Ministerul Educației, după ce a pierdut și cu 19 firme care au transportat elevii la școală
Articolul următorCe regim au armele letale în România. Comparație cu Serbia vecină. Cine poate deține legal o armă cu glonț