După haosul produs la sfârşitul anului trecut în sudul Angliei, la Dover, când mii de şoferi de TIR au fost blocaţi zile în şir la graniţa cu Franţa, așteptând să facă teste Covid, episodul umilitor se repetă acum la intrare in Germania.

Anul trecut, cu câteva zile înainte de Crăciun, mii de TIR-uri, multe dintre ele conduse de șoferi români, au fost blocate în Dover, sudul Angliei, mai multe zile, după ce Franța a închis graniţa din cauza noii tulpini de coronavirus.

Au fost nevoiţi să aştepte zeci de ore la graniţă, nu au avut unde să dormă, să-şi facă igiena zilnică sua să mănânce. Cel mai dureror lucru a fost că nu au putut ajunge acasă, la familiile lor, de Sărbători.

Episodul umilitor se repetă acum pe autostrăzile din Cehia, la graniţa cu Germania, din cauza noilor restricţii de intrare impuse de Berlin la frontierele de sud-est şi sud.

Pe autostrada E55/D8, care face legătura între Praga şi Dresda, camioanele au format cozi de peste 25 de kilometri, în fața centrelor de testare Covid-19.

Haos după restricțiile impuse de Germania

Haosul s-a creat după ce Germania a impus, duminică, restricţii de intrare la graniţele cu Cehia şi Austria, din cauza îngrijorărilor provocate de prezenţa noilor tulpini mai infecţioase de coronavirus în aceste regiuni.

Astfel, şoferii s-au trezit că trebuie să prezinte la frontieră un test negativ Covid, care să nu fie mai vechi de 48 de ore.

Măsura i-a luat prin surprindere pe mulţi dintre transportatori, oamenii declarându-se revoltaţi că trebuie să stea în ninsoare și frig, pentru a se testa.

Diana Stoian, o tânără de 26 de ani, șofer de TIR, se simte umilită și nu înțelege de ce “trebuie să suportăm frig, stres, oboseală, foame și atâta lipsă de respect”.

Într-un mesaj postat pe Facebook, tânăra din Neamț spune că șoferii profesioniști de TIR stau cu orele la temperaturi de până la – 10 grade Celsius, în vânt și ninsoare, pentru a fi testați, și “nu se oferă un minim de condiții în timp ce se așteaptă testele Covid”.

Redăm mai jos, integral, postarea Dianei Stoian:

“De ce suntem tratați așa?

Pe cine și cu ce deranjăm noi încât să fim nevoiți să suportăm frig, stres, oboseală, foame și atâta lipsă de respect?

Încă de la începutul pandemiei noi șoferii profesioniști am fost expuși in fața tuturor pericolelor noi nu am fost protejați deloc doar ce am fost puțin ,,laudati,, spunându-ne ,,Eroi,, (nu ne -a ajutat cu nimic această laudă) asta in timp ce lumea stătea acasă la caldura, protejați de acest virus, mâncați , spălați și odihniți …..a trecut.

Mai apoi a urmat cele mai urate clipe trăite de mine ce au fost de Crăciun pe aeroportul Manston din Uk… am îndurat frig pentru a sta la coadă unde ne dădeau hrană, așa hrană de nu aș mai mânca-o niciodată , familia mea a intrat in panică după cele văzute in MASS media, nu ma-m odihnit mai deloc pentru că așteptam zi și noapte pe cineva să ne spună cât va mai trebui să stăm acolo pana la sosirea testelor covid …. m-am simțit oribil pe tot parcurs celor 5 zile , dar momentul cu adevărat cumplit a fost acela când au sosit voluntarii romani și ne dădeau mâncare și produse de igiena corporală peste gardul cu sârmă ghimpată( asta pentru ca autoritățile britanice nu i-au lăsat sa între in aeroport ) iar baxurile de apă le dădeau pe sub gard printr -un șanț săpat de șoferi ….ma uitam in jur și ii vedeam pe colegii mei de pe șosele disperați , panicați iar eu m am simțit ca un infractor închis intr-o curte ce i se dă mâncare pe ascuns de câțiva oameni ce au milă…

A trecut….a rămas doar un titlu, noi am fost victimile in războiul lor și o “amintire” de ne dorit nimănui. Acum se repetă povestea in Italia, Austria, Cehia.

De ce colegii noștri stau cu orele la temperaturi de pana la – 10 grade C in vânt și ninsoare , pentru a fi testați, de ce nu se oferă un minim de condiții in timp ce se așteaptă testele Covid

Ăsta este tratamentul aplicat “eroilor”. O ducem și pe asta nu e problema , suntem “căliți”. Dar revin cu întrebarea , de ce suntem tratati așa?

De ce majoritatea sau doar o parte din patronii, dispecerii, oamenii de pe moto stivuitor, vânzătorii din PECO și lumea ce se oprește prin parcări și nu numai ne tratează cu lipsă de respect și indiferenta totală. Da, majoritatea facem meseria asta pentru banii așa cum restul oamenilor practică diferite meserii pentru bani dar de ce noi, șoferii profesioniști suntem cei mai negativ judecați și de cele mai multe ori tratati îngrozitor de urat, de ce? Pana cand? Fiți tari cu toți, ca de obicei vom trece și peste asta. Drumuri bune celor ce nu sunt blocați prin parcări așteptând testul Covid”.

Germania ia măsuri de precauție din cauza noilor tulpini de SARS-CoV-2

Din 14.02.2021, ora 00:00, șoferii de TIR sunt obligați să se înregistreze și să prezinte un test negativ la coronavirus, în cazul în care în ultimele 10 zile au stat sau au tranzitat Slovacia, Cehia și provincia austriacă Tirol, declarate ”zone care prezintă motive de îngrijorare privind noile tulpini COVID-19”.

Uniunea Europeană a criticat Guvernul Germaniei din cauza restricţiilor impuse la frontiere.

Noile reguli de intrare pe teritoriul Germaniei vor rămâne deocamdată în vigoare până la 23 februarie, potrivit Ministerului de Interne, dar ar putea fi prelungite cu o perioadă de cel mult trei luni. (observatornews.ro)

Articolul precedentCoaliția Rogerius: Primăria Oradea recidivează!
Articolul următorSoția pacientului ars, care a murit în Belgia: “Mie îmi pare rău dacă domnul ministru spune că nu există un autor moral”