Situaţia actuală a spaţiului Schengen şi posibila extindere a zonei de liberă circulaţie din Uniunea Europeană prin aderarea Croaţiei, României şi Bulgariei se află pe agenda reuniunii miniştrilor europeni de interne de joi de la Bruxelles. Aceştia vor analiza, printre altele, rutele de migraţie şi situaţia refugiaţilor ucraineni. Integrarea Croaţiei în spaţiul Schengen pare probabilă, dar rămân obstacole pentru Bulgaria şi România, pe fondul creşterii numărului de migranţi care sosesc pe ruta balcanică. Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a declarat joi dimineață, înaintea Consiliului JAI, că va vota împotriva extinderii Spațiului Schengen, reiternând poziția Austriei din ultimele săptămâni.

Miniștrii Afacerilor Interne din UE nu reușesc să găsească unanimitatea în Consiliul JAI

ACTUALIZARE 14.23 Surse oficiale susțin că la această oră au loc negocieri între miniștrii de interne ai UE și cel al Austriei, după ce s-a intrat în blocaj la Consiliul JAI. Germania și Luxemburg pun presiune pe Austria, refuzând să aprobe aderarea Croației, susținută de austrieci. Tonul a fost dat de ministrul din Luxemburg, susțin sursele citate. 

Jurnalistul Jack Parrock, corespondent la Bruxelles, scrie pe twitter că miniștrii Afacerilor Interne din UE nu reușesc să găsească unanimitatea pentru a conveni asupra accesului la Schengen pentru România, Bulgaria și Croația. 

Parrock mai notează că reprezentanții în Jai ai statelor membre se despart acum pentru negocieri separate. „Am auzit că Germania și Luxemburg amenință că vor bloca accesul Croației la Schengen dacă veto-urile nu sunt ridicate împotriva Bulgariei și României”, mai scrie Jack Parrock. (sursa)

Articolul precedentCalea ferată Cluj – Oradea – Episcopia Bihor: CFR a semnat contractul pentru lotul de la Aleșd la graniță cu italienii de la WeBuild
Articolul următorPentru câteva săptămâni, sau luni, s-a terminat! Austria și Olanda au votat împotrivă și au blocat intrarea României în Schengen