Ședința comisiilor reunite de Sănătate din cadrul Senatului și a Camerei Deputaților aduce o nouă dezamăgire medicilor și personalului medical din spitalele bihorene. Astăzi, la discuția amendamentelor la bugetul Sănătății depuse de parlamentarii PSD, senatorul PNL Bihor Gheorghe Carp (medic și fost manager al Spitalului Județean) a votat împotriva suplimentării bugetelor spitalelor. Votul său a fost atent supravegheat inclusiv de Ludovic Orban, președintele PNL și Nelu Tătaru, cel care a condus ședința Comisiei.

Parlamentarii PSD Bihor Ioan Mang și Florian Bodog au depus 15 amendamente care vizau spitalele din județul Bihor, inclusiv dotarea acestora cu echipamente de protecție împotriva incendiilor! Ele au fost însă respinse prin votul parlamentarilor PNL, USR și UDMR, care au dat încă o dată dovadă de un dispreț total față de necesitățile sistemului medical din Bihor. Cel mai surprinzător a fost însă votul negativ dat de Gheorghe Carp, ex-manager al Spitalului Județean din Oradea. Senatorul PNL a pus interesul de partid mai presus de interesul pacienților și al spitalelor din Bihor.

Amendamentele depuse de Ioan Mang și Florian Bodog la bugetul Sănătății vizau începerea în regim de urgență a lucrărilor necesare pentru conformarea la normele legale privind prevenirea și stingerea incendiilor așa cum rezultă din “Planurile de măsuri pentru ATI” întocmite de către comisiile mixte DSP, IGSU, ISCIR și ANMDMR, planuri ce au ajuns inclusiv pe masa ministrului Vlad Voiculescu. Se pare că degeaba!

Din păcate, inclusiv prin votul ÎMPOTRIVĂ dat de senatorul PNL Bihor Gheorghe Carp, medicii și pacienții sunt obligați să mai aștepte. 

”Incendiile produse în ultimele luni în spitalele din România s-au soldat cu tragedii imense, pierderi de vieți umane care puteau și trebuiau să fie evitate! Verificările efectuate la nivelul Ministerului Sănătății în spitalele din țară arată o imagine la limita catastrofei. Raportul corpului de control al ministrului Sănătății este în acest sens mai mult decât edificator cu privire la necesitatea și urgența acțiunilor pe care le-am solicitat. Având în vedere această situație, alocarea de fonduri bugetare, în regim de urgență, către toate spitalele din Bihor trebuia să fie prioritară astfel încât, ele să poată lua măsurile obligatorii privind prevenirea și stingerea incendiilor, pentru protejarea vieții pacienților și a personalului dar și a bunurilor aflate în dotare. Nicio altă cheltuială bugetară nu este mai importantă decât aceea destinată protejării vieții românilor. Din păcate, actualii guvernanți de dreapta una declară despre priorități și altceva fac și votează în Parlament”, a declarat senatorul Florian Bodog.

Merită menționat și faptul că, la nivel de procedură parlamentară, de frica opiniei publice probabil, peneliștii au acordat doar 2 minute fiecărui senator (PSD) pentru a-și susține amendamentele, încercând astfel să-i împiedice să prezinte detaliile referitoare la necesitatea amendamentelor.

De asemenea, conform unor surse parlamentare, deputatul inginer și chitaristul notoriu, Ludovic Orban s-a autodesemnat și membru ad-hoc al Comisiei de Sănătate, participând la ședință și suflându-i la ureche fostului ministru Nelu Tătaru pe toată durata discuțiilor. Deputatul Tătaru a prezidat ședința împotriva cutumelor parlamentare care stabileau că astfel de ședințe trebuie conduse de un membru al Senatului.

Articolul precedentPenalul de la CET-ul din Timișoara a zburat. Penalii lui Bolojan sunt bine mersi
Articolul următorAmendamentele PSD Bihor la bugetul de stat: infrastructură rutieră modernizată, servicii medicale sigure și de calitate, continuarea dezvoltării locale