Diana Șoșoacă, pitbullița formațiunii AUR, reprezintă prima generație de pui politici a părintelui campion Vadim. Dar nu întotdeauna rasa se transmite la urmași, așa că, din dulăul de talie mare, cu căciulă de voievod și memorie de turnător la Securitate, a ieșit o cățelușă obeză și isterică. Nimic din talentul și comicăria tribunului turbat nu se vede în lătratul Dianei Șoșoacă.

Ehei, Vadim știa să bage spaima în vrăjmaș. România Mare, revista lui specializată în jeg, era o sabie grea și temută în toate cetele politice. Bustul lui de clovn patetic era venerat nu doar de generalii în rezervă ai lui Ceaușescu, ci și de o mare parte a serviciilor active. Tribunul „avea valoare“, cum se zice acum pe live-uri. Făcea spectacol la televizor, știa pe dinafară pasaje din Biblie, recita la comandă din Coșbuc, Alecsandri și Goga. Șoșoacă nu știe nici măcar versurile celor două hit-uri AUR, „Noi sîntem români“ și „Treceți, batalioane române, Carpații!“, după cum s-a văzut pe înregistrarea filmată chiar de ea.

Spre deosebire de Șoșoacă, Vadim a avut doar inamici imaginari. S-a luptat cu lifta maghiară, cu iudeo-masoneria mondială, cu țiganii și cu adversarii lui politici de moment, dar aceste războaie erau duse doar pe hîrtie. Erau roluri de histrion asumat, pamflete de care rîdea el însuși. Chiar dacă a fost spurcat la gură și a promis execuții pe stadioane, Vadim n-a pus niciodată în pericol viața cuiva.

Șoșoacă, în schimb, a luat la țintă populația țării. Îi cere să nu poarte mască, să nu se vaccineze și să petreacă. O împinge, cu frenezia unei mahalagioaice, spre contaminare cu SARS-CoV-2, spre boală și spre moarte. Femeia se încadrează fără probleme la „zădărnicirea combaterii bolilor“, articolului 352 din Codul Penal, infracțiune pedepsită, între altele, cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Singura asemănare a Șoșoacei cu Vadim e că a reușit și ea să sperie cîțiva intelectuali. Poate nu chiar intelectuali-intelectuali, ci, așa cum își spun ei, „intelectuali publici“, adică o subpecie cu aria specifică de răspîndire pe Facebook. Dar, orișicît, înfricoșarea s-a produs, iar intelectualii publici le-au scris o scrisoare deschisă liderilor PNL-USR-PLUS și le-au cerut să nu mai stea de vorbă cu AUR.

„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la deschiderea către dialog arătată de membri marcanți ai partidelor din coaliția de guvernare către conducerea unui partid recent intrat în Parlamentul României, AUR“, au scris ei în scrisoare, iar aici trebuie făcută observația că suspendarea dialogului e cerută de oameni de la Grupul de Dialog Social. Pe lîngă asta, scrisoarea intelectualilor publici înfierează un partid intrat legal și aparent democratic în Parlament. Intelectualii publici arată o intoleranță care se ridică la standardele democratice din Rusia, Turcia și Belarus.

După această scrisoare, AUR, pe care intelectualii publici îl consideră „un conglomerat ideologic nociv, de factură extremistă“, pare un model de moderație și bune practici democratice.

La așa intelectuali publici, așa extremiști.

preluare din catavencii.ro autor: Doru Bușcu

Articolul precedentTrei alerte meteo de vreme severă în întreaga țară. De joi, va ninge abundent, iar temperaturile scad până la minus 15 grade Celsius
Articolul următorREACȚII ADVERSE, în ultimele 24 de ore, la vaccinurile Pfizer și Moderna, în România