Polonia nu ar trebui să rămână în UE cu orice preț, a declarat ministrul polonez al Justiției Zbigniew Ziobro într-un interviu publicat vineri și citat de Reuters. Declarația vine în contextul în care independența justiției este unul dintre dosarele grele care a generat tensiuni cu Bruxellesul și a atras chiar sancțiuni pentru Varșovia. În acest context, ministrul a acuzat ”șantajul” practicat de UE la adresa Poloniei, pe tema reformelor din justiție.

Tensiunile dintre Varșovia și oficialii de la Bruxelles sunt tot mai acute din cauza disputei privind statul de drept. Pe 16 august expiră termenul limită până la care Polonia trebuie să pună în practică o decizie a Curții Europene de Justiție, în caz contrar riscând amenzi.

“Sunt un opozant ferm al cedării în fața unui șantaj ilegal din partea Uniunii Europene prin intermediul Curții Europene de Justiție,” a declarat ministrul Zbigniew Ziobro pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita.

Unchiul cel bun și banii

“Convingerea că UE este unchiul cel bun care ne dă bani și că trebuie să-i acceptăm toate cerințele, cu orice preț, este pur și simplu propagandă și fals”, a declarat oficialul de la Varșovia, adăugând că Polonia ar trebui să fie în Uniunea Europeană dar nu cu orice preț.

Ziobro, liderul partidului conservator mai mic din coaliția guvernamentală de la Varșovia-Polonia Unită, este ”arhitectul” măsurilor judiciare are au dus la un conflict cu UE, blocul comunitar acuzând puterea din Polonia că subminează independența instanțelor.

Comisia Europeană a cerut Poloniei să implementeze decizia Curții privind desființarea camerei disciplinare pentru judecători. Ca urmare, joi, șeful Curții Supreme din Polonia a dispus suspendarea parțială a camerei.

Reuters menționeză că actuala coaliție din Polonia, Dreapta Unită, este divizată atunci când vine vorba despre modul în care ar trebui să răspundă față de ultimatumul dat de CE.

Disensiuni în guvern

Aripa moderată a coaliției a cerut partidului Polonia Unită să accepte un compromis, în vreme ce Ziobro susține că reformele sunt necesare pentru a-i face pe unii judecători să înceteze să se mai creadă deasupra legii.

Întrebat dacă Polonia Unită ar trebui să rămână în coaliția de guvernare în cazul în care guvernul acceptă decizia Curții europene de Justiției, Ziobro a spus că ”există limite în ceea ce privește compromisul”.

Sondajele de opinie arată că majoritatea covârșitoare a polonezilor sunt în favoarea apartenenței la UE. Cu toate acestea, un sondaj recent realizat la comanda cotidianului Rzeczpospolita a arătat că 17% ar fi în favoarea ieșirii din UE, un procent în creștere față de precedentele studii. (HotNews.ro)

Articolul precedentÎn timp ce Bolojan umblă după… avioane, WizzAir lansează noi curse de la Cluj
Articolul următorMare anti-rus e Cîțu… Gazprom și-a majorat de 4 ori (sau cu 318,3%) exporturile în România în primele 7 luni ale ACESTUI an!!