Ministerul Economiei a publicat, luni, un tutorial video pentru înscrierea la Schema de ajutoare de stat pentru firmele HoReCa, agențiile de turism și alți beneficiari eligibili, dar solicitanții trebuie să fie atenți, să nu se ia chiar mot-a-mot după îndrumări – scrie startupcafe.ro. Și beneficiarii de la Măsura 2 care sunt în procedură de a-și finaliza proiectele, au avut probleme luni, ca „victime colaterale”.

Turorialul HoReCa este binevenit și de real ajutor. Cu o mică excepție: Ministerul Economiei îi îndrumă pe oameni să se înscrie la schema HoReCa pe un presupus site cu următorul URL:

www.granturi.imm.gov.ro

Cine a încercat să intre pe acest site atunci când s-a publicat tutorialul a ajuns pe o pagină inexistentă. În mod normal, oamenii trebuie să intre pe vechiul portal de granturi IMM, lansat anul trecut de Minsterul Economiei, pentru schema de ajutoare de stat COVID-19:

granturi.imm.gov.ro  – adică fără www

În fine, până la urmă, poate STS și Ministerul Economiei configurează site-ul și pe domeniul cu www în față, ca să meargă și acesta. Nu de alta, dar eroarea cu www în față apare și în procedura oficială a schemei HoReCa, deși StartupCafe.ro a avertizat din timp asupra greșelii.

Bine, în tutorial este folosită o pagină de test și merge, dar în realitatea ar fi bine să aplicați pe linkul vechi, cunoscut de anul trecut.

Am făcut aici unele capturi Print Screen cu problema încă nerezolvată:

În fine, puteți accesa AICI tutorialul pentru înscrierea la Schema HoReCa, dar aveți grijă la url-ul pe care îl introduceți.

Potrivit Ministerului Economiei, pentru a vă înscrie la schema HoReCa, „tot ce vă trebuie sunt cele trei documente pe care trebuie să le aveți pregătite:

  1. Un raport de la un auditor sau un expert contabil despre provenineța pe coduri CAEN a cifrei de afaceri.
  2. Autorizarea de funcționare pentru 2019.
  3. Autorizarea de funcționare pentru 2020.

Ultimele două sunt necesare doar pentru situația în care acestea nu sunt emise de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului”.

Ministerul Economiei a comunicat anterior că Formularul electronic de înscriere în cadrul “schemei Horeca” va fi activ  începând de  MARȚI, 29 IUNIE 2021, ora 10.00.

Aplicația electronică aferentă celei de a doua etape de înscriere în cadrul Schemei va fi deschisă începând cu ora 10.00 a primei zile de înscriere, timp de 22 zile calendaristice de la demararea înscrierii, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului, conform unui ordin al Ministrului Năsui.

Descarcă de aici procedura și alte documente utile la Schema HoReCa:

Probleme la Măsura 2

Tot luni, după-amiaza, portalul de granturi IMM făcut de STS pentru Ministerul Economiei nu a putut fi accesat timp de aproximativ două ore (poate și mai mult). Când încercau să-l acceseze, utilizatorii erau trimiși de fapt pe site-ul oficial al Ministerului Economiei, mai exact la tutorialul de înscriere la Schema HoReCa.

Această situație a dat palpitații unora dintre beneficiarii de la Măsura 2  din schema de ajutoare de stat COVID-19, lansată anul trecut, și aflată încă în implementare. Unii beneficiari de la M2 au de făcut în această perioadă raportarea finală, după ce au primit de la stat granturile de capital de lucru și au efectuat cheltuielile din proiecte.

Raportul se încarcă în portalul de granturi IMM, adică tot cel în care se vor înscrie, de marți, 29 iunie, și solicitanții ajutoarelor HoReCa.

Beneficiarii de la Măsura 2 s-au trezit astfel că nu puteau să acceseze site-ul pe care trebuia să-și încarce rapoartele obligatorii li au început să sune la call center-ul Ministerului Economiei.

Așa a făcut și StartupCafe. După vreo 4 minute de așteptare, un operator de la call center ne-a spus că timp de 2 ore nu putea fi accesat portalul de granturi IMM, inclusiv pentru procedurile din Măsura 2, pentru că se lucra la update-urile necesare schemei HoReCa.

Problema este că beneficiarii au fost luați prin suprindere. În mod normal, Ministerul Economiei ar fi trebuit să anunțe clar, din timp, beneficiarii Măsurii 2 că urma întreruperea accesului la portalul oficial de granturi IMM.

la ora transmiterii acestei știri, portalul de Granturi IMM este funcțional. (sursa)

Articolul precedent16 țări au început deja să primească bani prin PNRR. Cel al guvernului PNL+USR nu e gata nici acum!…
Articolul următorSuntem o țară de săraci asistați social? Câteva date oficiale relevante și ce a înțeles Cîțu din ele