COMUNICAT DE PRESĂ privind declanșarea PROTESTELOR SINDICALE în toate Serviciile Publice de Ambulanță

Federația Națională Sindicală ”Ambulanța” din România (FNSAR), care reprezintă toate Serviciile Publice de Ambulanță, organizează în perioada următoare acțiuni sindicale la nivel central și național, conform unui calendar care va debuta cu un MITING în București, în data de 22 noiembrie 2022, la orele aprobate de Primăria Municipiului București, prin pichetarea Ministerului Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), respectiv Ministerul Sănătății și sediul Guvernului României

MOTIVELE declanșării PROTESTELOR sindicale care urmează a se desfășura,
sunt:

  1. Lipsa de reacție a Premierului României Nicolae-Ionel CIUCĂ la MEMORIUL înaintat de FNSAR în data de 30 Mai 2022, Memoriu prin care am prezentat problemele acute cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanță, solicitând o întâlnire pe subiectele menționate în MEMORIU, cât și alte subiecte importante.
  2. Refuzul ”Șefului DSU”, care este și președintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic dr. Raed ARAFAT, de a convoca ședințe CIMST pe parcursul anului 2022, fapt care arată că de la începutul lunii aprilie 2022 nu au mai fost convocate ședințe CIMST, ceea ce a dus la lipsa de consultare, de transparență și lipsa de decizii care au afectat serviciile de ambulanță privind dezvoltarea și organizarea.
  3. SABOTAREA Serviciilor Publice de Ambulanță de către Departamentul pentru Situații de Urgență, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență prin neimplicare în cursul anului privind încheierea Contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022. Înainte de expirarea Acordului-Cadru pe cele două tipuri de ambulanțe, au mimat intenția de contractare, invitând cele două firme câștigătoare, fără a finiliza achiziția fără nici o justificare.

Acest fapt a dus la pierderea a unui număr de aproximativ 400 de ambulanțe Tip B 4×4 și 4×2 pentru echipaj medical de urgență și a celor aproximativ 100 de ambulanțe Tip C pentru echipaj medical de urgență cu medic, în condițiile în care, Serviciile Publice de Ambulanță se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare, din ”dotarea” Serviciilor Publice de Ambulanță, doar 25% îndeplinesc condițiile tehnice legale.

ATENȚIE! Din ACORDUL-CADRU 2018-2022 s-au achiziționat doar aproximativ 25% din numărul total de ambulanțe stabilit pe tipuri de ambulanțe, iar pierderea numărului menționat, va face ca în anul 2023 Serviciile Publice de Ambulanță să intre într-un blocaj tehnic din cauza lipsei de ambulanțe noi și casarea a cel puțin 50% din parcul de ambulanțe existent.

  1. Lipsa comunicării sau a informării Ministerului Sănătății privind intenția de a face achiziția de ambulanțe sau motivul care a stat la baza refuzului de a continua achiziția de ambulanțe, achiziție care, din 2017, a fost preluată de către DSU de la Ministerul Sănătății, pe motivul că Ministerul Sănătății nu este capabil să facă achiziții.
  2. SUSPENDAREA Legii nr. 5/2021 privind STATUTUL personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență și prim ajutor calificat prin OUG nr. 69/2021 la propunerea Secretarului de Stat dr. Raed Arafat, folosindu-se de motive nerealiste, cât și discriminatorii față de structurile cu STATUT din subordinea directă a acestuia, adică pompierii.
  3. REVIZUIREA și CORECTAREA salarizării personalului din serviciile de ambulanță, cu prioritate salariul de bază al asistentului medical din serviciile de ambulanță și nu numai, cât și crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanță în Anexa II din Legea salarizării nr. 153 din 2017.

FEDERAŢİA NAŢİONALĂ SINDICALĂ “AMBULANŢA” DIN ROMÂNIA

Articolul precedentRabla pentru Electrocasnice, luna aceasta. Tot ce trebuie să știi ca să prinzi un voucher
Articolul următorAlegeri în SUA. Doi candidați morți au fost aleși în Congres. “Suntem mândri că alegătorii continuă să-și arate încrederea”