Președintele ANAF Lucian Heiuș a demisionat luni din funcție, făcând anunțul pe Facebook.

„Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an.

Totodată, sunt mulțumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili”, a scris pe Facebook Lucian Heiuș.

El nu dă niciun motiv pentru demisie, doar spune că regretă că nu poate „duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției.

Heiuș și-a făcut și un scurt bilanț, în care a subliniat că în 2022, ANAF a reușit să colecteze la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să ramburseze TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde lei.

El trece în revistă și activitatea Fiscului de anul acesta.

„În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei, și s-au încasat 148,02 miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Iar față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile”, a mai arătat Heiuș.

Rotativa sau criticile din ultima perioadă?

Surse politice citate de Mediafax susțin că demisia lui Heiuș a fost o formalitate, având în vedere că era stabilit că, la rotativă, postul de conducere de la ANAF va reveni PSD. Totodată, Heiuș ar urma să fie numit într-o altă funcție.

E de menționat însă și că, în ultima vreme, Heiuș a avut mai multe ieșiri publice în care a criticat Guvernul. El a recunoscut că veniturile statului au fost supraestimate, iar Fiscul a atras atenţia că ţinta nu poate fi atinsă.

El a criticat și că, deși Guvernul se laudă cu digitalizarea, serviciile fiscale municipale şi orăşeneşti sunt luate cu asalt de românii care au nevoie de certificate de atestare fiscală pe persoană fizică pentru a aplica la diverse programe guvernamentale.

„Să vă dau un exemplu şi poate dacă este cineva de la Mediu se va supăra pe mine, dar asta e viaţa, nu e singurul care se supără pe mine. Se depun dosare pentru acele panouri fotovoltaice, Casa Verde. Nu vă supăraţi, vorbim deja de doi ani de zile de digitalizare şi avem în serviciile fiscale municipale şi orăşeneşti un aflux de sute de mii de oameni care vin să-şi ia un certificat de atestare fiscală pe persoană fizică.

Trebuie să facă acelaşi lucru şi la primărie, pentru că onor cei de la Mediu au pus cerinţe ca să aibă la dosar formatul ăla, hârtia aia veche. Păi, oameni buni, vrem să ne digitalizăm, vrem să facem nişte paşi înainte. Sunt sute de mii de oameni, pentru vreo 70.000 de proiecte, când foarte bine prin PatrimVen puteau direct să ia şi nu mai aveau acest lucru”, răbufnea Heiuş în urmă cu mai puțin de două săptămâni.

În plus, și angajații Fiscului protestează pentru salarii mai mari, condiţii decente de muncă şi sisteme IT mai performante, și este clar că guvernul nu are cum să răspundă cererilor tuturor categoriilor care își cer drepturile.

Articolul precedentAmendamente la pensiile speciale: Creşte vârsta de pensionare la 65 de ani și pentru militari, diplomați sau personalul auxiliar din instanțe
Articolul următorPloile torențiale au făcut prăpăd în țară. Case și mașini luate pe sus de șuvoaie. „Nu puteam ieși afară, poate mă înecam”