În lipsa ploilor, seceta usucă pământul și seacă râurile. 115 localități din vestul, sudul, și estul țării sunt afectate și peste 50 dintre ele primesc apă potabilă cu porția, unele doar ziua.

Sunt şi locuri unde responsabilii, aduc apă cu cisternele. Administrația Națională „Apele Române” îi îndeamnă pe oameni să folosească rațional rezervele de apă nu pentru grădini și piscine. În acest timp, în nordul și centrul țării, hidrologii au emis coduri galbene pentru posibile inundații.

Prefecturile din 7 județe au precizat pentru Știrile PROTV că au fost impuse măsuri de raționalizare a apei potabile din cauza secetei.

Cele mai multe localități sunt în Iași unde aproape că nu mai există rezerve de apă în sol, fiind instalată seceta pedologică extremă. Fenomenul este monitorizat cu atenție și de ministerul mediului.

În Mureș, lipsa apei și căldura excesivă îi forțează pe mulți fermieri să își sacrifice animalele ori să le vândă.

Balint Hunor, fermier: ”Dimineța de la șapte până la nouă e căldură, sunt 40 de grade, se uscă iarba că poți să le dai foc. Dacă nu ajută Dumnezeu să ploaie o să fie criză mondială, națională nu a plouat de șase săptămâni”.

Ioan Boca are 300 de vaci de rasă și ca să consume mai putină apă îşi răcoreşte animalele cu ventilatoare.

Ioan Boca, fermier: ”O vacă de lapte care are 550 -700 de kg, depinde de rasă, consuma zilnic normal între 50 și 70 de litri de apă, acum la temperaturile astea și prin transpirație și prin simțul ei că e sete consumă până la 80-90 litri”.

Administraţia Naţională Apele Române anunţă că sunt afectate de secetă 115 localităţi din Botoşani, Galaţi, Bacău, Neamţ, Vrancea, Cluj şi Argeş. Totodată preconizează că până la finalul lunii, rezervele de apă din cele 40 de lacuri de acumulare din ţară vor scădea la 68% şi de aceea le solicită românilor să nu îşi ude grădinile şi să nu îşi umple piscinele.

Un consum excesiv se înregistrează şi în Ilfov unde în 5 localităţi alimentarea cu apă a fost limitată două trei ore pe zi. Tot în aceste localităţi compania de apă anunţă că îşi reface rezervele din zonă, dar şi că sunt avarii pe care trebuie să le repare.

Premierul promite că guvernul va lua măsuri dacă seceta se va accentua.

Nicolae Ciucă, premierul României: “Am discutat acest aspect cu ministerul mediului, apelor şi pădurilor şi acolo unde va fi nevoie se va interveni punctual”.

Între timp preoții mănăstirii Pogleţ din judeţul Bacău s-au rugat pentru ploaie, alături de oamenii din zonă.

Norii s-au strâns chiar în timpul procesiunii şi s-a pornit ploaia.

Meteorologii din Bacău spun că ploaia era prognozată cu o zi înainte fiind emis chiar un cod galben pentru zona mănăstirii.

Şi în timp ce în unele zone e secetă extremă în altele, hidrologii au emis o avertizare de posibile inundaţii pe 24 de râuri, dar şi pe unele porţiuni din Dunăre. Codul Galben de viituri este în vigoare până mâine la miezul nopţii. (sursa)

Articolul precedentDubla măsură a lui Iohannis: Plagiatul lui Ponta versus plagiatul lui Ciucă. Ce spunea în 2014
Articolul următorVine “furtuna economică”, avertizează Banca Angliei. Perspectivele pentru întreaga lume s-au deteriorat puternic