ZF.ro: Gigantul german ara shoes, cândva cel mai mare producător de pantofi din România, a renunţat la circa 550 de salariaţi, iar businessul a scăzut la doar 1 mil. euro.

În cel mai bun moment, în 2017, nemţii aveau afaceri de 270 mil. lei (circa 55 mil. euro) şi 1.200 de salariaţi ♦ Acum, în companie mai lucrează doar 90 de oameni ♦ În primăvara lui 2020 compania a închis una dintre cele două fabrici locale, păstrând unitatea de producţie din Valea lui Mihai, Bihor.

Compania ara shoes România, cea care opera producţia grupului german ara pe plan local, a obţinut în 2021 afaceri de 6,4 mil. lei (1,3 mil. euro), în scădere cu 96% faţă de 2020, când businessul deja suferise un declin puternic. Mai exact, în 2017, cel mai bun an din punct de vedere al cifrei de afaceri, aceasta se situa peste pragul de 270 mil. lei (55 mil. euro), în timp ce numărul de salariaţi varia în jurul a 1.200 de oameni. La final de 2020, personalul fusese redus la jumătate, iar cifra de afaceri scăzuse cu circa 40-50%. Această evoluţie a venit în contextul în care nemţii şi-au restructurat businessul local în primăvara lui 2020, închizând una dintre cele două fabrici – cea de la Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj. Ei urmau să păstreze unitatea de producţie din Valea lui Mihai, judeţul Bihor, deşi şi aici aveau să fie operate reduceri de personal, conform surselor ZF de la acea vreme.

Oficialii grupului nu au comunicat oficial decizia. Cifrele aferente anului 2021 indică o reducere mai drastică a opera­ţiu­nilor, numărul mediu de angajaţi fiind de doar 91 de persoane, potrivit informaţiilor de la Ministerul de Finanţe. (Cristina Roșca)

Articolul precedentUn bancher de top din SUA prezice un „uragan economic”. „Vor scrie despre asta în cărțile de istorie timp de 50 de ani”
Articolul următorRevine taxa de solidaritate, pe model german. Companiile mari ar putea plăti 1% din cifra afaceri, iar statul va încasa peste 1 miliard de euro