Filip Stan: Austria se opune aderării noastre la Schengen pentru că România nu vrea să modifice legea offshore în sensul dorit, astfel ca ca OMV să plătească redevențe mici și să scoată gazul din Marea Neagră în Austria (75%) și Ungaria (25%). 

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marţi dimineaţa, într-o emisiune la postul public de televiziune, că Viena îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi nu are de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie, invocând numărul mare de imigranţi care au ajuns în Austria şi nu fuseseră înregistraţi anterior prin ţările prin care au trecut. Aflat la Tirana, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a confirmat ulterior această poziţie. Datele Frontex, agenţia europeană pentru protecţia frontierelor, arată însă că imigranţii ilegali care ajung în Austria preferă alte rute decât cele prin România.

„În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România şi Bulgaria”, a spus ministrul, invocând o falsă proastă gestionare a fluxului de imigranţi. De fapt, la fel ca în toate marile probleme politice care mişcă lumea şi aduc războaie, în spatele refuzului categoric apărut peste noapte s-ar afla interese economice.

La doar trei zile după ce ministrul de interne al Austriei a anunţat că va vota împotriva României, o delegaţie a companiei OMV Petrom, condusă de președintele Consiliului de Supraveghere, Alfred Stern, a fost în vizită la Palatul Cotroceni.

Într-un comunicat transmis după discuţii, administraţia prezidenţială a transmis că OMV va anunţa decizia finală de investiţii pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră la mijlocul anului viitor.

Surse politice citate de stirileprotv.ro susţin că reprezentanţii OMV Petrom și-ar dori şi modificarea legii off shore astfel încât statul să menţină redevenţele pentru gazul pe care îl vor exploata la nivelul de acum şi să renunţe la dreptul de preemţiune. Acest lucru ar însemna că reprezentanţii companiei austriece nu vor fi nevoiţi să oferteze întâi statul român pentru gazele exploatate. La o zi distanţă după vizita de la Cotroceni, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că nu va susţine aderarea României la Schengen.

De notat că Austria nu s-a opus niciodată aderării noastre la Schengen, din contră. Până acum două săptămâni, când, imediat ce Olanda a anunţat că votează Românbiam brusc Austria a schimbat macazul, devenind singura voce anti-România. Austria nu are niciun argument valid, Frontex aruncând în aer temerile lor privind migraţiailegală prin România.

Ca o paranteză, opoziția față de aderarea Croației a dispărut după ce au semnat un contract pentru un gazoduct care să transporte gaze în Austria.

OMV a cumpărat cu 4,7 miliarde de euro Borealis AG, un gigant petrochimic care are nevoie de miliarde de metri cubi de gaze. Ca să finanțeze achiziția și tranziția de la companie petrolieră la una petrochimica, OMV a început să vândă cam toate activele, mai puțin cele din România, care deţine astfel de resurse. Numai că legea offshore prevede că gazul din Marea Neagră trebuie livrat în primul rând pieței din România, nu să-l ducă în Austria, cu redevențe minuscule. Când ministrul austriac de interne anunța din senin că se opune aderării Romaniei la Schengen, șeful OMV se înființa la Cotroceni. O simplă coincidenţă?

Cum ar trebui să reacționam? În niciun caz să cedam unui eventual șantaj, mai ales că este securitatea energetică pe următoarele decenii în joc.

Să ne luptăm să se ajungă la vot, să se opună Austria oficial. Apoi să expunem public toate aceste informații. Și în niciun caz, după o asemenea poveste, austriecii nu mai pot rămâne implicați în proiectul Neptun Deep. Într-o altă vizită la Cotroceni, conducerea OMV a prezentat stadiul proiectului şi paşii cheie realizaţi, asumând angajamentul de a adopta decizia finală de investiţie la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil. Privind Neptun Deep, asumând că toate condiţiile prealabile sunt îndeplinite, inclusiv clarificările la Legea Offshore, decizia finală de investiţie a OMV Petrom este estimată pentru mijlocul anului 2023. (romaniatv.ro)

Articolul precedentViolențe în Europa după calificarea Marocului în sferturile de finală. Fanii marocani au făcut dezastru în capitala UE (VIDEO)
Articolul următorFlorian Bodog: Dacă trei eroi ardeleni, moți, au mers până la capăt în lupta lor pentru libertate, fiind trași pe roată, cred că putem și noi face gestul minim de a-i lovi pe austrieci acolo unde îi doare mai tare: la buzunare!