„Știm foarte bine, motorina nu se produce în țară.“ Așa grăit-a, luni, premierul Ciucă.

Este unul dintre cei mai informați oameni ai țării, are la dispoziție absolut orice informație își dorește. Nu are decât să pocnească din degete și îi vin pe tavă toate datele de care are nevoie ca să fie mereu la curent cu realitățile țării. Nicolae Ciucă nu este nevoit să aștepte 30 de zile niște informații pe care le solicită în baza Legii 544 a accesului la informații publice. Nicolae Ciucă, datorită funcției sale (sau din cauza, cum doriți), este obligat să știe absolut tot ce se întâmplă în România, la orice oră din zi sau din noapte.

Și totuși, Nicolae Ciucă nu știe că, în 2021, în România s-au produs 5,46 milioane de tone de motorină. Da, în România în care Ciucă spune că nu se produce motorină, s-au produs anul trecut 5,46 milioane de tone. Decât. Și s-au importat 2,33 milioane de tone de motorină.

Este, totuși, inacceptabil să fii premierul unei țări și să nu ai habar de asemenea lucruri. Este industria cea mai urmărită a momentului, până și doamnele în etate care își petrec timpul pe băncuța din uliță au început să urmărească mai atent evoluția burselor internaționale și producția de combustibil a rafinăriilor din țară. Premierul, însă, pare că nu o face.

Omul, ființul ăsta, ar trebui să cunoască în amănunt acest tip de informații. Altfel îi este imposibil să conducă chiar și o țară de dimensiunile României.

Vi-l puteți închipui pe generalul-doctor Ciucă pe front, într-o situație reală de luptă, nu într-una cosmetizată de subalternii de la Radio România Actualități? „Să atace cavaleria pe flancul stâng!“ „Comandante, dar nu mai avem cavalerie! Ultimul cal a murit în 1979.“ „Da? Atunci să intre pedestrașii cu sulițe, pe centru!“ „Nu mai avem nici pedestrași cu sulițe. De vreo 200-300 de ani.“ „Nu-i nimic. Să atace haiducii lui Baba Novac!“ „Morți, toți, pe la 1600 și ceva.“ „Răzeșii lui Ștefan?“ „Oale și ulcele, comandante. Dar n-ai vrea, totuși, să trimitem tancurile?“ „Tancuri? De unde tancuri? România n-are tancuri!“

Că-i plagiator sau nu al tezei de doctorat, e problema lui, a lui Iohannis și a partidelor care-l susțin, în principal. Că este prost, deseori, informat, este însă problema noastră.

Să spui că România nu produce motorină, când produce 70% din cât consumă, este un semn clar al incompetenței ajunse regulă în România din ce în ce mai slab educată.

Dar poate nu-i chiar vina lui. În definitiv, omul și-a petrecut mare parte din ultimele două decenii mai mult prin străinătate. Pe la diverse cursuri de perfecționare în SUA, prin circurile de război, în subordinea unor comandanți americani… De unde să știe el care-s realitățile din România?

Ar trebui să fim pregătiți sufletește pentru momentul în care o să întrebe, absolut sincer și bine intenționat: „Dar ce, România este o țară de sine stătătoare? Hm, ce chestie… Credeam că este unul dintre statele SUA“. Și nici n-ar minți, săracul, cine știe ce.

autor – Patrick Andre De Hillerin / catavencii.ro

Articolul precedentSpațiul Privat Virtual – modalitatea de comunicare securizată cu ANAF
Articolul următorThe Economist: Va putea Europa să țină luminile aprinse la iarnă?