Românii cu centrale de apartament sunt în pragul disperării după ce ieri autoritățile au anunțat că facturile la gaze s-ar putea să se dubleze iarna aceasta.

Oamenii se tem că vor acumula datorii sau că vor fi nevoiți să se îmbrace mai gros și să se încălzească mai puțin.

Nici cei care au alte surse de încălzire nu sunt feriți de scumpiri. Și pe piața energiei electrice este haos. O familie din Cugir, județul Alba, a primit zilele acestea o factură record de aproximativ 150.000 de euro.

Ministrul Energiei îi sfătuiește pe cei care se află în astfel de situații să nu plătească.

„Închid centrala și mă îmbrac cu o haină în plus”, spune o femeie.

Când sunt întrebați de motivul acestor scumpiri, furnizorii de gaze refuză să răspundă presei. Cel mai des invocat motiv pentru creșterea prețurilor este scumpirea materiei prime pe piețele en-gros la nivel internațional, însă această componentă reprezintă sub 50% din prețul final.

„Una dintre cauzele scumpirii gazului natural vine exact din zona Federației Ruse care a micșorat livrările către Europa. I-aș sfătui pe cei de la ANRE să se ocupe, fiindcă este treaba lor, au mult de lucru, n-au făcut nimic până acum.”, explică Virgil Popescu.

Autoritățile din sector nu își fac treaba, spun experții în energie:

„Aceste instituții, ANRE, dar și Consiliului Concurenței, sau chiar ANPC, nu fac niciun demers. ne găsim în plin scandal al pieței de energie de opt luni de zile și în această perioadă Parlamentul nici măcar nu a inițiat o audiere a acestor instituții.” (sursa)

Totuși, Sorin Grindeanu a anunţat ieri că PSD a depus la biroul permanent solicitarea pentru înfiinţarea Comisiei de anchetă privind creşterea preţurilor la energie şi a făcut apel la preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Ludovic Orban şi Anca Dragu, să convoace cât mai repede şedinţa Birourilor permanente reunite pentru a aproba înfiinţarea acestei comisii.

Articolul precedentAșadar, să râdem… USR + AUR = #WOW! Se depune moțiune în această seară?
Articolul următorAlertă în Germania. 20 de afgani ”cunoscuţi serviciilor de securitate” se află printre evacuaţii de la Kabul