Peste 2,5 milioane de români cu venituri mici vor primi, în următoarea săptămână, cardurile electronice. Este vorba despre acele vouchere sociale, în valoare de 250 de lei, acordate de guvern la propunerea PSD.

Banii le vor fi virați oamenilor abia la finalul lunii, iar tichetele pot fi folosite doar în magazinile unde se acceptă plata cu cardul.

Fiecare card va conține numele și prenumele beneficiarului, steagul Uniunii Europene și sigla Guvernului României. Trei firme s-au ocupat de fabricarea lor, iar o parte din proces a avut loc în străinătate. Acolo, au fost impregnante cipurile. Fiecare card va fi însoțit de o scrisoare cu câteva instrucțiuni și numere de telefon unde puteți suna în cazul în care fie ați pierdut cardul, fie acesta a fost furat. Tichetele sociale electronice nu permit retragerea de numerar de la bancomat și pot fi folosite doar în magazine care permit plata cu cardul.

În următoarele zile, cardurile electronice vor pleca de la companiile producătoare în oficiile Poștei Române, iar poștașii vor distribui tichetele sociale celor 2,5 milioane de români.

Valentin Ștefan, director la Poșta Română: „În total, vom avea peste zece mii de angajați care vor duce aceste carduri ori de câte ori este nevoie. Noi vom distribui cardurile în maxim cinci zile din clipa în care le primim și avem o capacitate de peste cinci mii de livări în fiecare zi. În clipa în care le-am primit, ne asumăm că le distribuim în totalitate, în termen de cinci zile.”.

Abia la finalul procesului, Ministerul Fondurilor, Investițiilor și Proiectelor Europene va încărca banii pentru prima tranșă, iar primele cumpărături pot fi făcute abia peste trei săptămâni. Voucherele pentru alimente de bază vor fi în valoare de 50 de euro, adică 250 de lei, iar românii vor beneficia din două în două luni de aceste sume promise de autorități. Nu pot cumpăra alcool sau tutun, dar vor avea acces la mai multe produse.

Voucherele electronice vor ajunge la pensionarii și persoanele cu dizabilități care au venituri lunare mai mici sau egale cu 1.500 de lei, dar și la familiile monoparentale sau cele care care câștigă puțin și au în îngrijire doi copii. Unii dintre beneficiari mai au încă nelămuriri.

În total, sunt peste 24.000 de magazine alimentare unde pot fi folosite, iar lista lor o găsiți pe site-urilor firmelor care au emis cardurile. Tichetele sociale electronice nu trebuie încredințate unor persoane străine, iar cei care le pun la vânzare riscă amenzi între trei și cinci mii de lei. (sursa)

Articolul precedentRecensământul pe teren s-a amânat. În unele localități n-au ajuns tabletele pentru recenzori sau n-au fost sincronizate cu STS
Articolul următorCâți oameni sunt angajați cu contract de muncă în România. În mediul privat, de trei ori mai mulți salariați decât la stat