Guvernul României a decis să trimită o a doua tranșă de ajutoare în valoare de 3 milioane de euro către Ucraina constând în combustibil, veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, alimente, apa si medicamente, a anunțat duminică Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Decizia a fost anunțată apoi și de Iohannis, printr-un mesaj pe Twitter:

  • “România se alătură partenerilor săi în sprijinirea noilor sancțiuni pentru a consolida și mai mult răspunsul nostru comun la invazia Rusiei în Ucraina.
  • Sprijin suplimentar manitar și militar urmează să fie trimis în Ucraina”.

Dan Cărbunaru a anunțat câteva din măsurile luate duminică în ședința task force a Guvernului.

  • “Este vorba de o nouă tranșă de ajutoare către Ucraina în valoare de 3 milioane de euro către Ucraina, constând în combustibil veste antiglonț, căști, muniție si echipamente militare, alimente, apă si medicamente.
  • Totodată Guvernul României anunță disponibilitatea de a prelua răniții ucrainieni in rețeaua de spitale militară și civilă din țara noastră.”, a spus Cărbunaru.

Acesta a spus că până la acest moment pe platforma “Împreună ajutăm mai mult”, anunțată ieri de Guvern și care este gestionată de Cancelaria premierului Ciucă, până la 6 dimineața erau centralizate 1269 de oferte de sprijin din partea societății civile, agenților economici, alte categorii de voluntari, constând în alimente, apă, medicamente, cazare, transport etc.

  • “Toate aceste forme de sprijin vor începe să fie distribuite în conformitate cu nevoile existente față de situația din Ucraina.”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În privința taberelor mobile, Cărbunaru a spus că sunt deja două operaționalizate, una la Sighet și una la Siret.

  • “Tabăra de la Sight, operațională fiind, nu are niciun cetățean găzduit. În schimb tabăra de la Siret are în acest moment 41 de cetățeni ucrainieni care vor pleca în următoarele ore în spațiile de cazare indicate de inspectoratul general pentru imigrări.
  • La acești 41 de cetățeni ucrainieni se adaugă 100 de studenți indieni care de asemenea timp de câteva ore pot fi găzduiți în această tabără, urmând a fi îndrumați către aeroportul din București pentru a fi repatriați.”, a declarat acesta.

O altă măsură de sprijin la punctul de trecere al frontierei de la Siret, care este cel mai intens tranzitat în acest moment, este ca în acele categorii vulnerabile de cetățeni ucrainieni – copii, femei gravide, bătrâni, persoane bolnave – și care se află în coloane așteptând pe teritoriul Ucrainei să intre în România să fie fi preluate ambulanțele SMURD în coordonare cu autoritățile ucrainiene pentru a fi aduse mai repede în România.

La nivel local prin implicarea autorităților locale, mai multe microbuze cu alimente și materiale necesare – pături, haine groase – au plecat către cernăuți și către Sorotvinp, localități aflate în apropierea frontierei României.

Ședința task force a Guvernului este în plină desfășurare, alte detalii urmând a fi anunțate la finalul acesteia. (sursa)

Articolul precedentAnunţul făcut de Alexandru Rafila despre sărbătorile de Paşti. Cum spune aceasta că le vom petrece
Articolul următorVizer l-a suspendat din funcție pe Putin