Media cetățenilor UE de neacceptare a corupției în Guvern este de 73%, potrivit unui raport întocmit de Transparency International. România are o medie de neacceptare de 47%, ceea ce înseamnă că 53% dintre români apreciază că ar putea trece cu vederea anumite fapte de corupţie ale guvernului, se arată în acelaşi raport.

„Corupția la nivel guvernamental este o mare problemă”, consideră 80% dintre români, potrivit unui raport întocmit de Transparency International. Dar mai mult de jumătate dintre români, 53%, acceptă corupția în Guvern. La polul opus, în Germania, Danemarca și Suedia, toleranța cetăţenilor față de corupția din guvernele lor e aproape zero.

Aproape două treimi dintre cetățenii Uniunii Europene consideră că fenomenul corupției de la nivelul guvernului este o problemă în țara lor, arată Barometrul Global al Corupției lansat miercuri, 16 iunie, de Transparency International. 

Raportul a fost realizat în baza răspunsurilor primite de la peste 40.000 de persoane din UE şi cuprinde percepţia și experiențele cetăţenilor în legătură cu corupția.

Pe primul loc în UE, la mită pentru funcţionari

Doar 7% dintre cetăţenii UE au spus că au dat mită, în ultimul an, pentru a avea acces la serviciile publice. Cu toate acestea, se subliniază în raport, există diferențe importante între țări: în Danemarca, Finlanda și Suedia procentul celor nevoiţi să dea mită e de sub 1%, în vreme ce în România, aflată în fruntea clasamentului, rata e de 20%, în Bulgaria – 19%, iar în Ungaria şi Lituania – 17%

Dintre românii care au dat mită, 11% au declarat că au făcut asta în şcolile publice, 9% – pentru obţinerea documentelor de identitate, iar 7% – la poliţie.

Mulţi europeni au recunoscut că anul trecut s-au folosit de relaţiile personale pentru a avea acces la serviciile publice: 48% în Franţa, 40% în Spania şi Belgia, 39% în Luxemburg, 36% în România şi 21% în Germania.

România, ţara în care unul dintre sloganurile electorale este „a furat, da a mai şi făcut”, este singurul stat membru al UE în care 53% dintre cetăţeni intervievaţi au declarat că ar accepta anumite fapte de corupție, chiar şi la nivel de guvern.

49% dintre români au mărturisit că se tem de eventuale represalii, dacă ar raporta faptele de corupţie. La nivelul Uniunii Europene, procentul celor care spun că se tem este de 45%.

Citeşte întreaga ştire: România, singura ţară din UE unde mai mult de jumătate, 53% dintre cetăţeni, spun că ar accepta corupţia în Guvern

Articolul precedentE normal? Guvernul cere înapoi aproape jumătate din ajutoarele date oamenilor în pandemie!
Articolul următorHoReCa țipă la Guvern: „Dați-ne angajații înapoi sau veniți voi în locul lor!”