Pe 16 septembrie, noi am avut 49 de decese, iar cele trei țări au avut, cumulat, 24 de decese, în condițiile în care populația lor adunată e aproape triplă decât cea a României.

România continuă să fie, de departe, țara cu cei mai mulți oameni care mor de COVID din Uniunea Europeană, conform Centrului European de Control al Bolilor.

Raportul e actualizat pe ultimele două săptămâni și sunt vizibile doar 14 zile în urmă, dar, așa cum a recunoscut Alexandru Rafila, situația durează de aproximativ două luni.

Exprimate în termeni reali, datele arată că ai între de 10 și de 30 de ori mai multe șanse să mori de COVID dacă locuiești în România decât în majoritatea celorlalte țări europene.

Chiar și comparată cu vecinii săi, performanța sistemului nostru de sănătate este execrabilă. Ieri, 16 septembrie, România a avut 49 de decese, dublu față de cât au adunat, împreună Polonia (10 morți), Croația (6) și Ungaria (8). Populația lor cumulată este aproape triplă față de cea a României.

Ceea ce înseamnă că dacă ești, în medie vorbind, în aceste țări foste comuniste, riști de 6 ori mai puțin să mori de COVID, decât dacă contractezi același virus în România.

Și dacă luăm media deceselor pe ultimele 7 zile, ca să avem o imagine mai echilibrată, neafectată de o zi specială a vreuneia dintre țări, decalajul mortalității se menține. 

Pe ultima săptămână, România a avut o medie de 38 de decese zilnice, în timp ce Polonia a avut 13, Croația 4, iar Ungaria 4. 

Iar dacă grupăm alte țări din zona noastră și, în mare, comparabile ca sisteme sanitare, cum ar fi Slovacia, Grecia sau Bulgaria, obținem rezultate asemănătoare, care indică dezastrul mortalității, păstrat sub tăcere la noi.

180 de țări din lume stau mai bine ca noi!

Una dintre replicile preferate ale autorităților noastre, pe care a folosit-o și președintele Klaus Iohannis, este aceea că, dacă luăm în calcul toate cele 6 luni de la începutul pandemiei, stăm mult mai bine.

Nu e adevărat. Clasamentul Worldmeters arată că România are deasupra ei, în întreaga lume, 180 de țări și teritorii care s-au descurcat mai bine ca noi ca mortalitate și doar 30 care ne-au depășit la numărul de decese, raportate corect, la mărimea populației.


Citeşte întreaga ştire: Întrebarea la care Ministerul Sănătății continuă să tacă: ieri, în România, au murit de COVID de două ori mai mulți oameni decât în Polonia, Croația și Ungaria la un loc

Articolul precedentIpocrizia politică în România, caz de manual: Cum nu este primarul abuziv din Sângeorz Băi candidat PNL, însă în realitate partidul îl susține
Articolul următorScandal uriaş în perspectivă! Comisia Europeană prezintă, miercuri, propunerea pentru noua politică în materie de azil şi migraţie.