ZF.ro: La polul opus se află Bursa din Malta, cu o scădere de 4,5% anul trecut ♦ Cu tot cu dividende, investitorii români au avut un randament de 40%.

Aproape toate bursele europene au încheiat anul 2021 cu apre­cieri ale indicelui principal, cuprinse între 7,93% în cazul IBEX 35, indicele de referinţă al Bursei de la Madrid şi 48,92% pentru OMX Tallinn, indicele principal al Bursei estoniene, potrivit datelor agregate de ZF de la Reuters.

La polul opus, din rândul burselor analizate de ZF, doar cea din Malta a marcat o scădere în 2021, indicele MSE afişând un minus de 4,51% la finele anului şi plasând ţara pe ultimul loc – 31. Al doilea cel mai mare randament din rândul indicilor incluşi în top a fost înregistrat de SOFIX, indicele Bursei de la Sofia, Bulgaria, respectiv 42,04%, iar podiumul este completat de indicele SBI TOP al Bursei din Ljubljana, Slovenia, cu un avans de 39,37%.

Austria şi Cehia au ocupat poziţiile patru şi cinci, în contextul în care indicele ATX al Bursei de la Viena s-a apreciat cu 38,89%, în timp ce indicele PX al Bursei de la Praga a avut un plus de 38,84%.

Bursa de Valori Bucureşti s-a situat în primele poziţii tot anul ca urmare a dinamicii BET. Indicele principal a încheiat anul 2021 cu un avans de 33,2%, care a plasat Bursa româ­nească pe locul şase în acest clasament. De altfel, indicele dividendelor BET-TR a crescut cu 40%. (Tibi Oprea)

Articolul precedentVreți să începeți o afacere cu bani europeni? Aveți grijă cu cine faceți proiectul. Care sunt cele mai întâlnite înșelăciuni
Articolul următorInflația care va veni