România a cumpărat pastila anti-COVID. Molnupiravir poate fi administrat pacienţilor cu risc crescut şi simptomaticilor. Primele cantităţi din acest medicament vor ajunge în România până la finalul acestei săptămâni.

România a înregistrat miercuri cel mai mare număr de infectări în 24 de ore de la începutul pandemiei. 34.255 noi cazuri au fost confirmate într-o singură zi. Iar acesta nu a fost singurul record din buletinul de astăzi, ci şi numărul uriaş de teste, peste 100.000. Niciodată nu a existat un număr atât de mare în ţara noastră, deşi ştim că în nenumărate rânduri medicii au spus că testarea este esenţială în controlul pandemiei.

Din fericire, varianta Omicron, deşi are o transmisibilitate mult mai mare decât Delta, nu dă forme atât de grave, iar numărul pacienţilor e în continuare scăzut, la fel şi numărul deceselor.

Tot în ultimele 24 de ore au fost şi 94 de decese.

Un anunţ important a venit chiar de la ministrul Sănătăţii, tratamentul inovativ pentru tratarea COVID va ajunge în România săptămâna aceasta.

“Lucrul pe care vi-l anunţ acum în premieră este că am încheiat contractul, am semnat şi am stabilit ultimele detalii privind livrarea primului dintre cele două produse inovative – Molnopirativ, mă refer la cel care se administrează pacienţilor cu risc crescut, simptomatici în centrele de evaluare sau în spitale.

Primele cantităţi vor ajunge probabil în România, fizic la sfârşitul acestei săptămâni, iar la direcţiile de sănătate publică care să le distribuie spitalelor şi centrelor de evaluare în primele zile ale săptămânii viitoare. E un lucru important care cred că va avea un impact favorabil în următoarele 10 zile pentru scăderea presiunii pe secţiile de terapie intensivă şi ceea ce ne preocupă pe toţi pentru reducerea numărului de decese pentru că, de data aceasta, discutăm de antivirale la care s-a măsurat acest efect şi el este certificat de studii ştiinţifice, pe când celelalte pe care le-am avut la dispoziţie până la momentul de faţă, mă refer la Favipiravir, nu avea acest efect, ci doar de reducere a duratei bolii.

Celălalt, Arbidol, iese din discuţie pentru că nu avea în spate niciun fel de studiu care să certifice acest lucru”, a afirmat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul Ministerului Sănătăţii.

Ce este molnupiravir, medicamentul american împotriva COVID care va ajunge în România

Medicamentul molnupiravir a fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru utilizare de urgență în tratamentul pacienților adulți infectați cu COVID-19, la final de 2021.

Într-un studiu clinic pe indivizi cu risc ridicat la începutul cursului bolii, s-a dovedit că pastila antivirală Merck reduce spitalizările și decesele cu aproximativ 30%. (sursa)

Articolul precedentUngaria anunță că nu va sprijini Ucraina în faţa Rusiei atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei! Ghiciți ce zic ai noștri…
Articolul următorNumărul de IT-işti s-a dublat în ultimul deceniu, până la 200.000. Unu din doi angajaţi din IT&C lucrează în Bucureşti. Bucureşti, Cluj, Timiş, Iaşi şi Braşov sunt judeţele cu cei mai mulţi IT-işti