Peste 1.000 de cazuri confirmate de variola maimuţei au fost semnalate până în prezent în 29 de ţări în care boala nu este endemică, potrivit OMS.

„Riscul ca variola maimuţei să se instaleze în ţări non-endemice este real, însă acest scenariu poate fi evitat”, a subliniat într-o confernţă de presă directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în aceste ţări – spre deosebire de ţările endemice, între care Nigeria şi Republica Democratică Congo (RDC).

”OMS este deosebit de îngrijorată de riscurile pe care le reprezintă acest virus în grupuri vulnerabile, mai ales copii şi femei însărcinate”, subliniază Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directoarea Departamentului OMS de Boli Pandemice şi Endemice Sylvie Briand a transmis că ”vaccinul împotriva variolei poate fi folosit în cazul variolei maimuţei, cu un nivel înalt de eficienţă”, însă Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că agenţia ONU ”nu recomandă vaccinarea în masă împotriva variolei maimuţei”. (sursa)

Articolul precedentReuters: UE cere Ungariei să suspende prețurile discriminatorii la combustibil. Mașinile cu numere străine plătesc mai mult
Articolul următorStudiu: Cum se pregătesc românii pentru criza financiară și la ce cheltuieli renunță pentru a face economii