La alegerile de până acum, susțin autorii mesajului, numărătoarea votului s-a putut centraliza relativ rapid, prin faptul că formatul fișierelor permitea preluarea automată și transmiterea către cetățeni. Acum, AEP și STS ”au făcut un pas în spate în asigurarea transparenței și bunei informări a publicului larg privind rezultatul alegerilor”, spun cei de la Code for Romania, rețea de inițiativă socială cu 1.773 de români plasați în toată lumea, pe 11 fusuri orare.

Autoritatea Electorală Permanentă este instituția care asigură organizarea și transparența alegerilor, iar STS joacă rolul de IT-ist. Cu ocazia alegerilor locale, când s-au înregistrat mari surprize și mulți dintre vechii politicieni au pierdut în fața unor necunoscuți, fluxul de informații n-a mai fost unul firesc, susține organizația Code for Romania.

”Spre deosebire de ultimele runde electorale, datele oferite după închiderea urnelor de către Autoritatea Electorală Permanentă printr-o platformă construită de Serviciul de Telecomunicații Speciale nu permit prelucrarea automată în timp real”, spun cei de la Code.

Sute de voluntari români, de pe toate continentele, fac aplicații gratuite

Code for Romania este o organizație care, porivit propriei declarații, ”dezvoltă pro-bono soluţii IT cu scopul de a rezolva probleme ale societăţii”.

Au descâlcit datele votului la alegerile locale aproape de 5 dimineața

”Este ora 04.52 dimineața. După peste șase ore de muncă am reușit să automatizăm și să curățăm preluarea de date de la AEP”, au scris cei de la Code for Romania.

Rezultatele centralizate ale alegerilor pot fi consultate aici.


Citeşte întreaga ştire: Rezultatele alegerilor locale vin greu! Grupul de programatori de la Code for Romania acuză autoritățile că într-o noapte istorică ”nu au permis prelucrarea datelor în timp real”

Articolul precedentOrașul în care salariul minim va ajunge aproape de 3.800 euro pe lună!
Articolul următorSalariul net din privat – cu aproape 100 de euro mai mic față de Ungaria și cu 263 de euro sub Polonia. Dintre țările UE din regiune, România devansează doar Bulgaria