HotNews.ro: Regina Elisabeta a II-a se află sub supraveghere medicală la Castelul Balmoral, medicii fiind îngrijorați de starea sa de sănătate, a transmis joi Palatul Buckingham, citat de BBC. Cei mai importanți membri ai casei regale britanice au ajuns deja la Balmoral sau sunt în drum spre castelul din Scoția.

Regina Elisabeta are patru copii, opt nepoți și 12 strănepoți. Prințul Charles de Wales, a cărui soție este ducesa de Cornwall, este moștenitor al tronului Regatului Unit.

În octombrie anul trecut, Regina Elisabeta a petrecut o noapte în spital pentru o serie de analize, ea anulând atunci o vizită pe care urma să o facă în Irlanda de Nord. În următoarele două luni, ea și-a anulat mai multe evenimente. În luna februarie, regina s-a îmbolnăvit de COVID-19 și a avut “simptome uşoare”, anunța Palatul Buckingham.

HotNews.ro transmite livetext cele mai importante informații despre starea Reginei Elisabeta:

19:19Gândurile președintelui american Joe Biden se îndreaptă către Regina Elisabeta și către familia sa, a transmis Casa Albă.

19:08Prințul Harry călătorește singur la Balmoral, potrivit purtătorului său de cuvânt, scrie BBC. Informațiile furnizate anterior de BBC și The Guardian erau că Prințul Harry merge în Scoția împreună cu soția sa Meghan.

19:02Premierul Canadei, Justin Trudeau, a scris pe Twitter: “Gândurile mele și ale canadienilor din întreaga țară se îndreaptă în acest moment către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. Îi dorim să fie bine și transmitem tot ce este mai bun familiei regale”.

18:20Prințul Harry și soția sa, Meghan, merg la Balmoral separat de alți membri ai familiei regale. Ei se aflau în Marea Britanie pentru evenimente caritabile. Prințul Harry s-a mutat alături de soția sa în Statele Unite, în 2020. Ei locuiesc în California împreună cu cei doi copii.

18:11Tradiționala ceremonie de schimbare a gărzii care urma să aibă loc vineri dimineață la Palatul Buckingham a fost anulată. Într-o zonă din fața palatului a fost amplasat un panou prin care turiștii sunt anunțați despre anularea ceremoniei.

Peste 100 de persoane s-au adunat în fața Palatului Buckingham după anunțul privind starea de sănătate a reginei, conform The Guardian.

Prinții William, Andrew și Edward au ajuns la Aberdeen cu un avion

18:03Prinții William, Andrew și Edward au ajuns la Aberdeen cu un avion, scrie BBC.De acolo, ar urma să meargă cu mașina la Castelul Balmoral.

18:01Cel mai important medic al reginei este profesorul Huw Thomas, șeful echipei medicale a suveranei britanice. El este în funcție din 2014, iar anul trecut a primit titlul de cavaler.

Huw Thomas este profesor de genetică gastrointestinală la departamentul de chirurgie și oncologie al Imperial College London.

Castelul Balmoral, situat în zona Aberdeenshire din Scoția, a devenit reședință regală în 1848, când regina Victoria și prințul Albert au decis să petreacă vara acolo. Apoi, regina Elisabeta a II-a și ducele de Edinburgh l-au folosit ca reședință privată de vară, fiind unul dintre locurile preferate ale reginei, care spunea că nu va fi niciodată mai fericită decât atunci când stă acolo.

Astăzi, în afara porților Balmoralului, este o atmosferă sumbră, scrie BBC.

BBC 1, ediție specială și cod vestimentar pentru momentul în care un membru al familiei regale moare

17:27BBC 1 a suspendat programul obișnuit și difuzează o ediție specială despre schimbarea stării de sănătate a Reginei Elisabeta. De asemenea, prezentatorul Huw Edwards poartă un costum închis la culoare, cămașă albă și cravată neagră, în conformitate cu codul vestimentar al BBC pentru momentul în care un membru al familiei regale moare.

17:03Fostul prim-ministru laburist Tony Blair se declară și el „profund îngrijorat” de starea reginei: „Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă către Majestatea Sa Regina și familia ei, în acest moment îngrijorător”.

16:53Dickie Arbiter, fostul secretar de presă al reginei, spune că situația este fără precedent. „Este un moment de familie, dar este și un moment foarte important nu doar pentru națiune, ci și pentru Commonwealth. Declarația este fără precedent (…). Dacă va fi ceva de comunicat, Palatul Buckingham va comunica, dar nu vor fi actualizări constante, ei nu fac asta”, a spus el pentru BBC.

Toți cei patru copii ai reginei sunt cu ea la Balmoral

16:26Toți cei patru copii ai reginei sunt acum cu ea la Castelul Balmoral, împreună cu nepotul ei, Ducele de Cambridge, scrie The Guardian.

16:06Prinţul Harry şi Meghan Markle – aflați în Marea Britanie pentru o serie de evenimente – sunt în drum spre Balmoral, a anunțat un purtător de cuvânt al acestora, conform BBC și The Guardian.

15:58Ducesa de Cambridge (Kate Middleton) a rămas la Windsor, cu cei trei copii – prințul George, prințesa Charlotte și prințul Louis, care sunt în prima lor zi la noua școală, a transmis Palatul Kensington, conform The Guardian.

15:52Mai mulți membri ai familiei regale sosesc la Balmoral. Ducele de York (Prințul Andrew) și Contele și Contesa de Wessex (Prințul Edward și soția acestuia) sunt în drum spre Balmoral, scrie The Guardian.

15:46Premierul scoțian Nicola Sturgeon spune că gândurile sale se îndreaptă către regină, ea declarându-se „profund îngrijorată”.

„Cu toții suntem profund îngrijorați de informațiile despre starea de sănătate a Majestății Sale. Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă acum către regină și către familia regală”, a scris pe Twitter prim-ministrul scoțian.

15:36Și Robert Hardman, considerat unul dintre cei mai importanți biografi ai Casei Regale britanice, a declarat pentru BBC că informările Palatului Buckingham despre starea de sănătate a reginei nu sunt obișnuite: „De obicei, palatul emite buletine despre starea de sănătate a reginei doar dacă este ceva serios”.

15:30Jurnalistul BBC Jonny Dymond spune că anunțul Palatului Buckingham, care este reticent în a transmite informații despre starea de sănătate a reginei, și faptul că membrii importanți ai familiei regale au plecat spre Balmoral sunt semn clar privind gravitatea situației.

15:28Arhiepiscopul de Canterbury – cel mai înalt prelat al Biserii Anglicane – a transmis că rugăciunile sale și ale națiunii britanice se îndreaptă spre Regina Elisabeta.

…………………………..

  • „În urma unei evaluări suplimentare făcute în această dimineață, medicii reginei sunt îngrijorați de starea de sănătate a Majestății Sale și i-au recomandat să rămână sub supraveghere medicală”, a transmis Palatul Buckingham, precizând că Regina Elisabeta va rămâne sub supraveghere medicală la Balmoral.

Anunțul vine după ce miercuri regina și-a anulat o întâlnire virtuală, iar medicii au sfătuit-o să se odihnească.

Noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, a reacționat spunând că „întreaga țară” este „profund îngrijorată” de aceste vești.

  • „Gândurile mele – și gândurile oamenilor din Regatul Unit – se îndreaptă către Majestatea Sa Regina și familia ei, în acest moment”, a adăugat ea.

Prințul Charles este alături de regină, în timp ce Prinţulul William se îndreaptă spre Balmoral, mai scrie BBC.

Regina Elisabeta a numit-o marți în funcția de prim-ministru pe Liz Truss, cu care s-a întâlnit la Balmoral. A fost pentru prima dată în cei 70 de ani de domnie când suverana britanică nu s-a aflat la Palatul Buckingham pentru numirea noului premier al țării, al 15-lea de când Elisabeta a II-a se află pe tron.

Regina Elisabeta a II-a a împlinit 96 de ani în 21 aprilie și a marcat momentul în mod privat, fără prea mult fast, la reședința din Sandringham, care a fost de-a lungul vieții un refugiu pentru ea și soțul său, Prințul Philip, care a murit în aprilie 2021.

Suverana a urcat pe tron după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, în 6 februarie 1952, când ea avea doar 25 de ani. A fost încoronată în iunie anul următor și este monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria regatului britanic. (Surse principale: BBC, The Guardian, Reuters). (HotNews.ro)

Articolul precedentMinistrul Boloș: Metroul va face din Cluj al doilea oraş cu un milion de locuitori din România
Articolul următorRegina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit