Ţara noastră a atins un record extrem de trist! În România, terenul agricol este de până la 13 ori mai ieftin faţă de cel al olandezilor care conform cotaţiilor, au cea mai scumpă suprafaţă arabilă din Europa cu prețuri ce pot atinge şi până la 70.000 euro/ha.

Potrivit datelor Eurostat, în 2019 olandezii vindeau un hectar de teren agricol şi cu 60.000 de euro. La polul opus se află Croația care îşi valorifică pământul cu doar 3.395 euro/ha.

România, din nefericire, face și ea parte din rândul țărilor cu cele mai mici prețuri , mai exact 5.339 euro/ha. Nivelul este aproape similar cu cel înregistrat la vecinii noştri bulgari și cu aproximativ 600 de euro/ha mai mare față de Ungaria.

Cele mai ieftine terenuri se vând în Europa de Est dar în topul nu foarte fericit mai intră Estonia cu 3.361 euro/ha și Letonia cu 3.922 euro/ha. La un calcul extrem de simplu ne dăm seama că putem vorbi de prețuri de până la zece ori mai mici, prin comparaţie cu Italia care cere pe un hectar de pământ 34.156 euro sau Irlanda – 28.068 euro/ha.

Dacă vorbim despre terenul agricol din România, se cunoaşte printre fermieri faptul că este unul foarte fărâmițat, mulți dintre aceştia reclamând lipsa unei legi care să corecteze problemă. În acest sens, la începutul anului 2021 Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a venit cu o propunere de lege pentru comasarea terenurilor, prin care țara noastră ar putea câștiga cel puțin 8 miliarde de euro în fiecare an.

“Cred că avem peste 800.000 de hectare de teren lăsat de izbeliște. Ministerul are acum proiectul cu 50 de hectare de teren pentru tinerii fermieri, dar nu au efectiv aceste suprafețe. De ce să nu vină statul român să cumpere acest teren și să ajutăm acești oameni mai în vârstă ca să dea terenul, să facem acele comasări? Prin această propunere de lege pe care noi o lansăm, România va face economii de cel puțin 8 miliarde de euro anual, bani cu care putem să ajutăm mediul agricol și economia”, declara pentru AGRO TV la acea vreme Nicu Vasile.

Deşi proiectul de lege al LAPAR a fost foarte bine structurat, nu ştim să se fi luat anumite decizii concrete în acest sens.

În acest timp, cele mai scumpe terenuri din România se află în zona de Centru cu aproximativ 6.895 euro/ha, urmată apoi de Macroregiunea Trei – 5.887 euro/ha, Sud-Muntenia cu 5.883 euro/ha, Sud – Vest Oltenia în jur de 5.770 euro/ha și regiunea Unu 5.681 euro/ha, potrivit datelor centralizate de Eurostat.

Din cele 10 milioane de hectare de teren arabil ale României, străinii dețin undeva la 40% iar cei mai mulţi provin din Italia, Germania, Franța, Austria, Olanda sau Spania.

Creșterea continuă din ultimii ani a prețului deja foarte mare din țara lalelelor s-a produs din cauza ofertei extrem de reduse de pe piață, care a atras după sine o presiune greu de ignorat. Spre exemplu, în trei ani de zile, a fost înregistrat în 2016 un avans de 7.000 euro/ha, de la 63.000 euro/ha și până la cca 70.000 euro, în 2019. Nu este de ignorat nici faptul că Olanda se numără printre țările unde valoare adăugată ce se poate obține pe fiecare metru pătrat de pământ este foarte mare. Cât despre tradiția acestora în cultura florilor și legumicultură nici nu trebuie să mai amintim.

Pe de altă parte, dacă ne gândim şi la normele foarte stricte privind respectarea mediului și imposibilitatea crescătorilor de vaci de a-și extinde exploataţiile este de înţeles ce i-a determinat pe mulți agricultori să-și reloce activitatea în Estul Europei, şi implicit în România.

Olandezii administrează la ora actuală cele mai mari ferme de vaci din ţara noastră şi au în proprietate mii de hectare de teren agricol. (Cristina Ciobanu / agro-tv.ro)

Articolul precedentPfizer susține că vaccinul său protejează cel puțin 6 luni după a doua doză
Articolul următorNoi zboruri turistice din Cluj-Napoca spre Tunisia, Turcia, Egipt și Maroc