• PSD ia în calcul să să taxeze casele de marcat de tip Selfpay, fără casieri, din supermarketuri, care ar putea plăti taxe aferente unui salariu minim, o discuţie urmând să aibă loc în şedinţa coaliţiei de marţi, au declarat surse social-democrate pentru News.ro.

PSD vrea să taxeze casele de marcat de tip Selfpay, unde cumpărătorii îşi scanează singuri cumpărăturile şi plătesc, fără a mai fi nevoie de asistenţa unui casier, au precizat sursele citate. 

Astfel, marile magazine ar putea plăti taxe aferente unui salariu minim, pentru aceste case de marcat. Social-democraţii iau în calcul şi introducerea de bonusuri pentru cei care folosesc astfel de sisteme, prin restituirea la casă a unui procent din suma cheltuită, pe model european.

„Ideea nu ne aparține, recunoaștem acest lucru. Pur și simplu, se aplică în anumite zone din Europa. (…) Soluțiile propuse sunt soluții care pot furniza un echilibru în societate, echitate, justețe fără a afecta planul de afaceri al magazinelor (…) Se vorbește tot mai mult despre faptul că inteligența artificială, robotizarea va lua locul oamenilor în anumite domenii de activitate, ceea ce înseamnă afectarea forței de muncă, iar la un moment dat din ceva vor trebui plătite şi contribuțiile, și pensiile, dar și contribuțiile la sănătate”, a declarat senatorul Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, la Antena3.

Ideea este însă criticată de liberali.

„Este un proces de digitalizare, subiect foarte popular azi în România. Fiecare magazin e liber să-și gestioneze activitatea așa cum crede. Pe mine, personal, mă deranjează că trebuie să cumpăr struguri din Africa de Sud sau fructe și alimente de pe cealaltă parte a globului, mai puțin lipsa casierilor. Eu folosesc aceste case Selfpay și economisesc foarte mult timp. Mă aștept, dacă e să o ținem tot așa, să ceară unii să fie taxate benzinăriile unde alimentăm mașinile”, spune deputatul PNL Mircea Fechet, citat de Mediafax.

O discuţie în acest sens ar urma să aibă loc în şedinţa coaliţiei de marţi. 

Articolul precedentScandalul salariilor IKEA. Compania arată cum a stabilit salariile la Timișoara și de ce spaniolii câștigă dublu
Articolul următorAsta nu este digitalizare, este doar o simplă maximizare a profitului!