Conducerea extinsă a PNL (Consiliul Național) se va reuni la finalul lunii mai pentru a completa cele trei posturi vacante din Biroul Executiv (conducerea permanentă a partidului): o funcție de prim-vicepreședinte, cea de secretar general și un post de vicepreședinte. Noul lider al PNL, Nicolae Ciucă, își dorește schimbări mai ample în Biroul Executiv, însă baronii liberali preferă “doctrina Caragiale”: să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimic, susțin surse politice pentru ziare.com. E prima ciocnire între generalul Ciucă și armata de partid.

Premierul Nicolae Ciucă ar prefera să schimbe din temelii echipa de conducere a PNL, însă actualii titulari se opun, susțin sursele citate. Practic, conducerea PNL înseamnă astăzi “echipa câștigătoare”, mai puțin Florin Cîțu, înlocuit cu Nicolae Ciucă în fruntea partidului.

“Ciucă ar fi primul președinte al PNL care ar moșteni un Birou Executiv de la predecesorul său. Nu e în regulă. Fiecare președinte vine cu echipa sa de conducere. Și Ciucă își dorește schimbări mai ample în conducere, dar se opun actualii prim-vicepreședinți și vicepreședinți, de frică să nu-și piardă funcțiile”, susțin surse din conducerea PNL pentru Ziare.com.

Liderii PNL care l-au susținut în toamnă pe Florin Cîțu s-au înrolat acum în armata lui Ciucă și n-are vrea să treacă printr-o nouă rundă de alegeri, care i-ar putea lăsa fără funcții. Prin urmare, cei mai mulți baroni liberali cer să fie completate doar funcțiile vacante, trei la număr.

Postul de secretar general al PNL, rămas vacant după demisia lui Dan Vîlceanu. Favorit e ministrul de Interne Lucian Bode, însă și Iulian Dumitrescu râvnește la a doua funcție ca importanță în partid, susțin sursele citate.

Lucian Bode și Iulian Dumitrescu sunt prim-vicepreședinți al PNL. Deci indiferent cine va fi ales secretar general, rămâne liber un post de prim-vicepreședinte. Favorit pentru a completa echipa de conducere e Dan Motreanu, liderul PNL Giurgiu și unul dintre cei mai vechi liberali.

În total, sunt patru funcții de prim-vicepreședinte. Momentan, sunt ocupate de Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu.

“Dacă alegem din nou toată componență Biroului Executiv, Rareș Bogdan nu mai are nicio șansă la funcția de prim-vicepreședinte. Președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, ar fi favorit”, explică sursele citate.

Mai rămâne de ocupat o funcție de vicepreședinte în domeniul apărării, lăsată liberă chiar de Nicolae Ciucă. Favorit e amiralul Vergil Chițac, primarul Constanței. Însă și Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei de apărare din Senat, își dorește funcția.

Biroul Național al PNL este format dintr-un secretar general, patru prim-vicepreședinți, 24 vicepreședinți, trezorier și 18 membri, lideri ai organizațiilor județene. Consiliul Național este cel care alege noul Birou Executiv prin vot secret. (ziare.com)

Articolul precedentPoluarea din România devine temă politică în Ungaria: trei lideri ai partidului Jobbik au protestat la Ambasada României din Budapesta din cauza deșeurilor de pe râuri
Articolul următorEternul drum Beiuș – Aleșd, nefinalizat nici acum!