Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va începe, miercuri, cu o vizită în Spania și Portugalia, un turneu care o va purta în mai multe țări ale Uniunii Europene, pentru a anunța aprobarea planurilor de investiții și de reforme menite să ajute la depășirea crizei economice generate de pandemie, transmite agenția EFE, citată de Rador.

Grecia și Danemarca vor fi următoarele destinații, joi, în timp ce vineri șefa Executivului comunitar va fi la Luxemburg, unde, în aceeași zi, va avea loc și un Consiliu al Miniștrilor Economiei și Finanțelor ai Celor 27.

„Planul este de a furniza rezultatul evaluării și recomandarea noastră către Consiliu pentru a aproba respectivele planuri naționale de redresare”, a explicat purtătoarea de cuvânt, Dana Spinant, privind scopul călătoriei.

Deși este de la sine înțeles că vizitele în aceste cinci țări vor fi pentru a comunica aprobarea Bruxelles-ului, Spinant a insistat că Executivul european nu a finalizat încă evaluările, iar colegiul comisarilor urmează să le aprobe.

Analiza planurilor „se află în ultima etapă”, dar „mai sunt câțiva pași”, a insistat purtătoarea de cuvânt, care a explicat că acest colegiu al comisarilor poate adopta evaluările atât la reuniunea lor, programată pentru marțea viitoare, cât și printr-o procedură scrisă, care ar putea avea loc în orice zi.

Deși detaliile călătoriei sunt necunoscute în acest moment, von der Leyen este de așteptat să viziteze proiecte care vor fi finanțate grație ajutorului din Fondul de redresaree „Next Generation”, în fiecare țară, precum și să răspundă presei locale.

Președinta Executivului comunitar transferă astfel în plan național startul celui mai puternic instrument european împotriva pandemiei, într-un moment în care vaccinarea împotriva Covid-19 a accelerat ritmul – 50% dintre adulții europeni au primit deja o doză – și călătoriile intracomunitare se reiau în vară.

Mai multe planuri la linia de start

De aprobarea planurilor depinde posibilitatea țărilor de a beneficia de Fondul de redresare de 800 de miliarde de euro convenit în iulie anul trecut, în special de 338 de miliarde în granturi și 383,5 miliarde în împrumuturi prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Spaniei îi revin 69,5 miliarde în transferuri directe și 84,8 miliarde în credite, pe care, pentru moment, nu le-a solicitat, ceea ce o face al doilea beneficiar, doar în spatele Italiei (cu 191,6 de miliarde în total).

Guvernul spaniol, ca și guvernele portughez, danez, grec și luxemburghez, au fost printre primele care și-au trimis în mod oficial planurile de redresare către Comisie, a cărei idee este să dea aprobarea în iunie acelor planuri care au sosit în 30 aprilie, termenul limită pe care l-a stabilit ca orientare.

Acest grup ar include, de asemenea, Franța, Germania și Letonia, în timp ce, pentru cei care au trimis planurile mai târziu, aprobarea va ajunge în iulie.

Doar patru din cele 27 de state membre – Malta, Bulgaria, Estonia și Olanda – nu și-au trimis încă planurile, în timp ce cinci – Slovenia, Polonia, Suedia, Croația și România – au solicitat Comisiei să prelungească termenul de două luni pentru evaluarea documentelor, pentru a-și retușa planurile.

A doua etapă: „OK”-ul statelor

Odată ce Comisia își dă aprobarea, mingea e în terenul Consiliului (statele membre), care are la dispoziție patru săptămâni pentru a aproba cu o majoritate calificată propunerile partenerilor.

Dacă planul spaniol va primi undă verde săptămâna viitoare, prima oportunitate pe care Consiliul ar avea-o pentru aprobarea ar fi vineri, 18 iunie, la reuniunea miniștrilor economiei, de la Luxemburg.

Portugalia, care prezidează instituția în acest semestru, ar dori ca primele planuri să fie aprobate la această ședință și este dispusă să convoace o altă reuniune ministerială extraordinară, la sfârșitul lunii iunie, pentru a adopta o a doua rundă, potrivit premierului său, António Costa.

Cu toate acestea, decizia cu privire la momentul abordării temei nu va fi luată decât săptămâna viitoare și, deocamdată, vineri, la Luxemburg, este de așteptat doar ca Executivul să informeze miniștrii cu privire la evaluarea planurilor, potrivit unor surse de la președinție. Următoarea întâlnire formală este programată pentru 13 iulie.

În paralel, Executivul comunitar își va începe în zilele următoare emisiile de datorii pentru finanțarea Fondului – aproximativ 80 de miliarde de euro anul acesta – astfel încât în ​​iulie să poată începe să plătească avansuri de 13% din alocarea sa, la care vor avea drept țările când vor primi aprobarea Consiliului.

Faptul că Spania va fi, dacă nu se schimbă ceva, în prima rundă de aprobări de către Comisie, este un bun punct de plecare pentru a fi printre primele care primesc această finanțare, de aproximativ 9 miliarde de euro în cazul său. (g4media.ro)

Articolul precedentTot mai mulţi tineri aleg calea străinătăţii atunci când vine vorba de studii: Ce oferă alţii nu oferă nimeni aici!
Articolul următor”Un precedent grav”. Comisia Europeană declară război aroganței germane