Conform raportului privind finanțarea partidelor politice în anul 2021, publicat de ExpertForum, peneliștii bihoreni ocupă PATRU locuri în primii 20 de donatori PE ȚARĂ către partidele politice.

De altfel, primarul Oradiei, Birta Florin, se află pe locul doi, cu 110.000 de lei dați către PNL, imediat după fiica lui Dan Voiculescu, care a dat 111.000 lei către PPUSL! De remarcat că familia Voiculescu se află de ani de zile în topul celor mai bogate familii din România, cu o avere de zeci de milioane de euro, într-o estimare mai… modestă, în vreme ce Florin Birta nu a apărut până acum în astfel de topuri, el fiind toată viața angajat la STAT. Și totuși, e la concurență cu miliardarii la dat bani către partid. DE UNDE?

Șeful lui Birta, Ilie Bolojan, ocupă în același clasament locul 5 pe țară, cu 96.000 de lei dați către PNL. Tot în primii 20 de donatori către partide se mai află peneliștii Gheorghe Carp, cu 57.000 de lei și deputatul Vasile-Aurel Căuș, cu aceeași sumă. (sursa informații)

Învăluit în mister

Ca la orice politician făcut iar nu născut și în cazul lui Florin Birta, originile ascensiunii sale fulminante sunt învăluite de o pâclă groasă, greu de pătruns.

Din acest motiv, foarte mulți orădeni, dintre care unul ne-a dat ideea acestui material, se întreabă pe bună dreptate: de ce, cine și mai ales al cui este Florian Birta, primarul Penele al Municipiului Oradea, care se bate în donații cu MILIARDARII?

Neavând foarte multe date oficiale, adică deschidere și transparență (străine, se pare, așa-zișilor liberali de la noi), să vedem ce știm din surse publice și mai puțin publice.

Bine conectați la banul public

Florin Birta, scria Bihoreanul în iulie 2016, a spart toate recordurile în materie de donații politice. ”Instalat de primarul Ilie Bolojan în Consiliul de Supraveghere al societăţii Distrigaz, cu o indemnizaţie de 120.000 lei pe an, viceprimarul Florin Birta a donat partidului 15% din sumă, lună de lună.

Raportările PNL arată că Birta a fost în 2015 cel mai mare contributor bihorean la bugetul partidului, unde a vărsat 13.500 lei, în 8 tranşe lunare. Conştiincios, de îndată ce îşi ridica indemnizaţia, el vira între 13 şi 27 ale lunii câte 1.500 lei în vistieria liberală.

Suma era, totuşi, în uşoară scădere faţă de 2014, când a donat PNL-ului 24.000 lei în 6 tranşe lunare. În acel an, Florin Birta a dat practic partidului de două ori mai mult decât cel care avea să devină preşedintele României, Klaus Iohannis (9.500 lei) sau directorul SRI, Eduard Hellvig (9.600 lei)!

Chestionat de de presa locală, tânărul penelist nici nu se ascundea după deget. “Normal că am donat (la partid n.r.). Am ajuns acolo pentru că m-a pus partidul, nu pentru că sunt Florin Birta”, a recunoscut el cu nonșalanță.

Finul primarului, Rareș Codrean, este patronul Helion Group, o firmă prosperă cu afaceri cu multe zerouri cu primăriile PNL pentru sisteme video de monitorizare și supraveghere. Iată ce scria infoaries.ro în luna mai 2020.

”În 2019 aterizează la Turda firma Helion Security, locată în orașul Ștei, județul Bihor, o zonă politică tradițională a PNL.

Firma cu un punct de lucru în Oradea, apărută în 2010, cu 14 angajați în 2019, oferă servicii privind sistemele de securizare. Are o cifră de afaceri de peste 4 000 000 lei în 2019, dar cu un profit de doar 141 000 de lei la nivelul aceluiași an. Presa din Bihor o descrie ca o firmă apropiată PNL-ului bihorean, fiind abonată la cvasi-totalitatea contractelor pe bani publici privind serviciile de pază și securitate din Oradea și județ. Primăria Oradea, școli și grădinițe, muzee, Aeroportul Oradea, spitale, Direcțiile de Sănătate Publică, de Asistență Socială, Clubul Sportiv Municipal Oradea, instanțe judecătorești, primării comunale, au achiziționat servicii de la firma amintită.

Din februarie 2019 și până în mai 2020, firma Helion Security obține contracte din bani publici la Turda în cuantum de 242.514 lei, după cum urmează: 95.986 lei de la Salina Turda; 144.214 lei de la Primăria Turda, însemnând: 50.920 lei pentru paza Stadionului Municipal și 50.920 pentru paza Piețelor și Oboarelor. Alți 42.374 lei au fost achiziționați ca servicii directe pentru Primărie și 2.314 lei de la Compania de Apă Arieș.

Parteneri de afaceri ai directorului Rareș Codrean povestesc că acesta se mai scapă și vorbește în plus. ”Lasă să se înțeleagă că el e din gașca cu grade. E puțin impresionist”, a explicat pentru InfoAries.ro un partener de afaceri al bihoreanului.

Clanul Birta conectat la banii orădenilor, din care se înfruptă copios. Origini (ne)sănătoase și legături periculoase

Pe lângă aceste date furnizate de presa locală, ele însele destul de edificatoare despre legăturile penelistului cu banii publici, persoane apropriate de subiect indică faptul că înainte de Revoluție, tatăl lui Florin Birta era un apropiat al PCR, iar mama sa, se spune, ar fi condus cu mână de fier Cooperația Meșteșugărească din Bihor, acolo de unde se aproviziona “nomenclatura” comunistă  cu whisky, țigări, electrocasnice, produse la care populația de rând visa doar în vremea aceea. Ca de altfel mulți orădeni azi, dat fiind faptul că au printre cele mai mici salarii din țară, mai mici decât la Botoșani!…

Despre tatăl său, Florian Birta, constructorii din Oradea se plâng că ar fi singurul furnizor ”agreat” de Primăria Oradea pentru transportul de materiale de construcții, în special pietriș, pentru șantierele din oraș, lucrări finanțate de primărie și executate de ”partenerii” peneliști ai primarului.

Cunoscătorii spun însă că mama ar fi cheia secretului ascensiunii lui Florin Birta. Doamna Cornelia Birta ar avea legături apropiate cu personaje cheie din anturajul lui Ilie Bolojan (ne referim la Ioan Crișan, președintele Uniunii Naționale a Cooperației de Consum – CENTROCOOP), dar poate chiar și printr-o legătură de rudenie, despre care toată lumea încearcă să păstreze o tăcere adâncă.

Un lucru foarte interesant și puțin cunoscut publicului orădean este că domiciliul viceprimarului (pe atunci) de Oradea se afla (cel puțin în 2020) în localitatea Sânmartin. Mai precis într-o vilă superbă (cu piscină) din cartierul bogaților, Beverly Hills. Vila lui Florin Birta stă bine ascunsă de ochii curioșilor prin amplasamentul casei părinților săi (împart aceeași curte). Iată, așadar, că în cazul lui Birta funcționează perfect vorba veche din popor cum că ”cine nu are bătrâni să-și cumpere”. Părinții sunt utili nu doar pentru a urca pe scara socială, dar asigură protecție și camuflaj fizic, atunci când situația o cere! 

Un politruc

Cariera primarului Florin Birta este cu adevărat fulminantă. A fost consilier al prefectului Mircea Ghitea (2007-2008), consilier al primarului Ilie Bolojan (2008-2009), consilier judeţean (2008-2016) şi preşedinte al CSM Oradea (2009-2016). Din 2017 este președinte PNL Oradea, iar înainte a fost președinte al tineretului liberal din Oradea și județul Bihor (TNL).

Practic, o carieră de politruc. A lucrat o viață întreagă doar la instituții de stat. Toate funcțiile administrative le-a obținut nu prin concurs sau pe baza expertizei, ci strict prin legături politice, pe baza carnetului galben de partid. De gândit, pentru cine vrea să gândească.

Articolul precedentLiviu Sabău: Grupul PNL si Primăria au considerat că orădenii merită să plătească MAI MULT pentru salubritate!
Articolul următorOri e criză și suferim toți în mod egal, ori nu e criză și atunci să acceptăm că în vremuri grele se impune solidaritate fie și cu forța!