Conform INS, preţurile au fost mai mari în decembrie 2021 faţă de aceeaşi perioadă anul trecut cu 8,2%. Pe lista scumpirilor punem şi carburanţii. Benzina premium, de exemplu, începe să se apropie de opt lei pe litru.

Avem aşadar luna trecută o inflaţie uriaşă. În mare parte atrasă de majorarea preţului la gaze naturale. Cu 51,57% într-un singur an.

Majorări mari s-au produs şi la energie electrică, combustibili şi energie termică.

Toate aceste creşteri au dus şi la scumpiri de alimente. Uleiul s-a scumpit cu 27,7%, cartofii cu 24,89, făină, mălaiul si pâine.

Preţul benzinei premium a depăşit 7 lei pe litru la pompă

O creștere cu 40% mai mult decât în 2020, când un litru de carburant costa sub 5 lei.

Temerile românilor sunt că scumpirile carburanţilor nu se vor opri aici.

În Bucureşti preţul benzinei premium era astăzi la unele staţii 7,32, iar cel al motorinei premium – motorina 7 lei. Din preţul final de la pompă, aproximativ jumătate reprezintă acciza și TVA, care se vireaza la bugetul statului. Alte state europene au plafonat anumite preţuri.

De exemplu, Ungaria a stabilit un preţ maxim pentru benzina standard de 1,35 euro pe litru. 

La noi, o astfel de plafonare nu intră în discuţie deocamdată. (sursa)

Articolul precedentMinistrul de Interne, Lucian Bode (PNL), “dispărut” după moartea Raisei şi atacul interlopilor din Bolintin
Articolul următorCe trebuie să facă românii care primesc facturi uriașe la gaz și lumină? Ministrul economiei: Probabil vor fi sute de mii de solicitări