Publicația germană WELT arată problemele pe care le întâmpină România cu PNRR. Jurnaliștii au scris o analiză despre modul în care Comisia Europeană a aprobat planurile depuse până acum.

Jurnaliștii de la WELT notează în privința României: „Comisia nu vrea nici măcar să decidă asupra planului românesc până la sfârșitul lunii septembrie, situația fiind cu mult mai delicată decat in celelalte tari. Planul prezentat de București a ridicat foarte multe întrebări autorităților de la Bruxelles.”

„La Bruxelles, se spune că planurile aveau deficite semnificative, inclusiv lipsa informațiilor despre costuri și cheltuieli. Lacunele erau aparent atât de mari, la fel și nevoia Comisiei de informații, încât guvernul român a trebuit să solicite oficial Comisiei UE prelungirea termenului de evaluare până la sfârșitul lunii septembrie. Cu toate acestea, este probabil ca acest pas să fi fost precedat de un avertisment din partea Bruxelles-ului potrivit căruia Comisia ar putea respinge planul fără informații suplimentare”, se arată în analiză.

„Uniunea Europeană distribuie 750 de miliarde de euro prin planul său de reconstrucție. Primele plăți au fost acum aprobate. Mulțe altele vor urma. Doar două guverne nici măcar nu au solicitat fonduri UE – Olanda și Bulgaria. Croația, Cipru, Lituania și Slovenia pot accesa primii bani din fondul de reconstrucție al UE”, arată jurnaliștii de la WELT

Împreună cu fondurile alocate pandemiei COVID din alte programe, planul de reconstrucție al UE are un volum total de 750 miliarde de euro în împrumuturi și transferuri nerambursabile.

Publicaţia germană mai spune că pasul anterior menţionat este probabil să fi fost precedat de un avertisment de la Bruxelles, potrivit căruia „Comisia ar putea respinge planul fără informaţii suplimentare”.

Totuşi, situaţia României nu este cea mai gravă. Două ţări nu au prezentat până acum planurile la Bruxelles. Olanda şi Bulgaria care se află în crize politice ca urmare a alegerilor parlamentare nu au un Guvern în deplină capacitate şi nu au trimis încă un plan câtre Comisie. În Olanda, formarea unui guvern durează deja de mai mult de 100 de zile şi nu pare să existe o soluţie în vitorul apropriat.

Şi în Ungaria există probleme din cauza unor tensiuni între Guvernul de la Budapesta şi UE.

Experţii Comisiei au aprobat recent planurile Irlandei şi Republicii Cehe, însă o decizie finală va veni în următoarele săptămâni.

Comisia nu a luat încă o decizie cu privire la planurile pentru Estonia, Finlanda, Malta şi Suedia, dar va decide asupra acestora la fel ca şi în cazul României, în septembrie. Cu toate acestea este de aşteptat ca plaurile, analizate deja în formă iniţială de Comisiei, să fie aprobate fără mari probleme. (sursa)

Articolul precedentRomânia și sud-estul Europei vor fi „arse” de un val de căldură extremă. Domul de căldură aduce temperaturi de 45 grade Celsius
Articolul următorValul 4 aduce „preventiv” vaccinarea obligatorie