Într-un interviu pentru Europa Liberă, prim-ministrul României dă vina pe suferințele anterioare ale ”persoanelor care se îmbolnăvesc de COVID” pentru faptul că, de câteva luni de zile, România ocupă, fără excepție, una dintre primele două poziții din Europa în rata mortalității de coronavirus, la numărul de locuitori – scrie Cătălin Tolontan în Libertatea.

Premierul nu s-a mai abținut. Fierbea în ei, în șefii țării și ai sistemului medical, această mânie. Românii nu sunt doar indisciplinați, ci și bolnavi. 

Ludovic Orban este, în această privință, o reprezentare a unei mustrări mai ample. Serialul umilirii pacienților a început, în iunie, cu Cristian Oancea, directorul Spitalului Victor Babeș din Timișoara.

Cum au fost prezentați drept ”iresponsabili” 70% dintre bolnavii de COVID

Managerul a spus, pentru Opinia Timișoarei, că, dintre bolnavii de COVID, ”cam 70% sunt adepții teoriei conspirației”. Niciodată nu a indicat de unde a luat această cifră, care sunt corelațiile științifice care îl îndreptățesc să culpabilizeze aproape 3 din 4 bolnavi de COVID, prezentând pe majoritatea celor din spitalul său drept cei care neagă boala.

Directorul Oancea a continuat și a spus că ”Îi așteptăm, avem și lumânări”, referindu-se la pacienții săi. 

În aceeași perioadă, când le spunea oamenilor că merg la spital ca la cimitir, managerul Cristian Oancea semna un contract între spitalul pe care-l conduce și clinica privată a dr. Musta care este șef de secție în același spital. Când e vorba să-și facă teste COVID, plătind 300 de lei la clinica privată, oamenii sunt buni, nu li se mai prescriu tratamente cu lumânări.

Orban: „Nu am o explicație legată de rata mortalității”, dar „totul se datorează persoanelor care se îmbolnăvesc”

Și, la început de noiembrie, episodul 3: Ludovic Orban. Întrebat de jurnalistul Cristian Andrei de la Europa Liberă de ce avem o rată atât de mare a deceselor, premierul PNL a sintetizat: ”Totul se datorează persoanelor care se îmbolnăvesc”. 

Morții sunt, așadar, de vină. 

Declarația e atât de șocantă încât am urmărit tot interviul, inclusiv partea video. Jurnalistul a respectat, cuvânt cu cuvânt, ce a spus premierul. Iar Ludovic Orban este atât de străveziu încât, deși el singur recunoaște la o întrebare ulterioară, că ”încă nu am o explicație legată de rata mortalității”, nu se abține să nu dea vina pe oameni.


Citeşte întreaga ştire: Prea bolnavi ca să trăim, suficient de sănătoși ca să votăm – Ludovic Orban, politica de stat a lui 2020


Citeşte întreaga ştire: Prea bolnavi ca să trăim, suficient de sănătoși ca să votăm – Ludovic Orban, politica de stat a lui 2020

 

Articolul precedentAbonații PNL la funcții de stat: secretari din ministere câștigă într-o luna cât alții într-un an
Articolul următorAtac terorist la Viena! Trei civili și un atacator au murit. Alte 15 persoane au fost rănite