Polonia și Bulgaria vor propune la summitul NATO din această săptămână construirea de conducte de combustibil care trec prin întreg Flancul Estic al NATO, a declarat marți președintele bulgar Rumen Radev după întâlnirea cu omologul polonez, Andrzej Duda, transmite Dnevnik, citat de Rador.

Potrivit șefului statului bulgar, o parte din acest proiect poate fi finanțată cu bani de la NATO. Flancul Estic al NATO include Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, România și Bulgaria.

Radev a spus că este în discuții cu președinții României și Greciei pentru îmbunătățirea infrastructurii pentru livrări de combustibil, împreună cu îmbunătățirea infrastructurii rutiere și feroviare. „Am vorbit despre construcția de conducte de combustibil din porturile grecești prin Bulgaria până în România”, a subliniat șeful statului.

„Fără măsuri urgente, vom îngropa aviația militară bulgară, care are o istorie de 110 ani”, a adăugat Rumen Radev. El a subliniat că, până la sfârșitul anului, vor expira resursele avioanelor MiG-29, iar avioanele F-16 comandate pot prelua serviciul de luptă cel mai devreme în 2030.

Radev a subliniat că a convenit cu Andrzej Duda ca echipe de experți să înceapă să discute despre posibilitatea ca avioanele de vânătoare rusești să înceapă să fie întreținute și reparate în Polonia. Președintele a subliniat că la această situație critică s-a ajuns din cauza neglijării ani de zile a problemelor armatei.

„În Polonia, 2,2% din PIB se alocă pentru apărare, anul viitor procentul va fi de 3%. Se analizează ca procentul să ajungă la 4,5 (Bulgaria nu poate ajunge încă la 2% – n.red.)”, a subliniat Radev. El a menționat că în Polonia, odată cu achiziționarea de arme moderne, continuă și utilizarea armelor rusești.

Radev a subliniat că el și omologul său polonez au discutat și despre angajamentul de a-i ajuta pe cei care fug de război. Președintele consideră că Bulgaria trebuie să discute urgent despre posibilitatea de a trimite echipamente individuale de protecție – veste antiglonț și căști în Ucraina, în principal în zonele în care există etnici bulgari. (sursa)

Articolul precedentÎn timp ce bombardează Ucraina, Rusia îi plătește țării agresate toate sumele datorate pentru transportul gazelor către Europa!
Articolul următorIoan Mang: Despre responsabilitatea energetică