Toamna trecută, înainte alegeri, Iohannis se lăuda că aduce 80 de miliarde de euro. Apoi, cele 80 de miliarde au devenit, conform UE (!), 14 fonduri nerambursabile și 13 împrumuturi! După care, USR-PNL s-au dus la UE și au cerut vreo 40 de miliarde, așa, în scârbă… Iar UE i-a trimis acasă.

Ei bine, aseară…

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat că în şedinţa de coaliţie s-a agreat un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de 29 de miliarde de euro.

Premierul Florin Cîţu a afirmat că România va merge la Bruxelles cu PNRR în suma alocată de Comisia Europeană.

“Priorităţile pe care şi le-a asumat România în programul de guvernare vor fi reprezentate şi în acest PNRR. Nu renunţăm la niciun proiect. A fost o discuţie de optimizare a ceea ce aveam până acum. Au cerut mai multe detalii. Unii dintre miniştri vor merge la Bruxelles, în perioada următoare, să explice mai bine proiectele. (…) Cred că sunt două-trei proiecte unde sumele sunt diferite, dar proiectele rămân, pentru că sunt importante. Acest PNRR trebuie privit în ansamblu. O parte dintre proiecte vor fi finanţate în totalitate din PNRR. Alte proiecte vor fi finanţate parţial din PNRR şi din alte surse – buget sau fonduri europene. În acest moment, avem această reducere de costuri, mergem la Comisia Europeană şi vom discuta detaliile tehnice. Vom merge la Bruxelles exact cu asuma alocată. Sunt ţări care au mers peste alocare”, a afirmat Cîţu, după şedinţa coaliţiei de guvernare, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă nu vor mai fi şi alte obiecţii din partea Comisiei Europene, Cîţu a răspuns: “Garanţii nu poate să dea nimeni. Avem specialiştii noştri care se vor uita ca detaliile pe care le avem să fie cele pe care le cere Comisia Europeană”.

Florin Cîțu va merge la Bruxelles împreună cu Cristian Ghinea, pentru negocierile finale. (sursa)

Articolul precedentDe ce NU pot fi comparate vaccinurile între ele, după eficacitate (95%, 94%, 76%, 67%)
Articolul următorEnergia electrică se va scumpi din iulie. Doar 10% din clienţi şi-au schimbat furnizorul. Va fi buluc în iunie