Dacă nu le găsesc în farmacii, românii cumpără medicamente pentru COVID de pe internet. Acolo a înflorit o piaţă neagră uriaşă, iar comercianţii din online profită de suferinţa şi disperarea celor infectaţi şi ei se îmbogăţesc.

Arbidolul, cel mai traficat antiviral, a ajuns să se vândă şi cu cinci sute de lei, cutia, de zece ori mai mult decât preţul normal. În farmacia neagră din online se găseşte inclusiv Tocilizumab. Costă 8 mii de lei şi ajunge la pacient în cel mult cinci zile. Un timp extrem de scurt care pune la colţul ruşinii autorităţile sanitare de la noi ce nu reuşesc să-l aducă în săptămâni. Ministrul Sănătăţii însă, a făcut un anunţ şoc pentru News Hour with CNN. Arbidolul ar putea fi autorizat şi la noi! 

Arbidolul- între 200 și 500 lei, pe piața negră

Dialog cu camera ascunsă:

E ce trebuie, nu?

Da, da! Nu avem probleme.

Am înţeles că trebuie să ia două pastile.

Nu ştiu exact, medicul trebuie să ştie!

Dar, nu ştiu, efecte adverse sau ceva?

A, nu ştiu să vă spun. Eu am dat la cineva 3 şi trebuia să ia 5 şi după 3 mi-a zis că se simte foarte bine.

…Vânzătorul de Arbidol ştie un singur lucru. Că trebuie să facă profit. Despre medicamentul pe care-l livrează pe stradă ştie doar ce i-au spus clienţii de până acum.
Afacerea de pandemie îi merge foarte bine. N-are marfă pe stoc la câtă cerere există în ţara noastră, dar, încearcă să-şi împace toţi clienţii, mai ales că vinde cu 300 de lei cutia cu 10 pastile.

Cu Arbidolul de pe piața neagră, echipa News Hour with CNN a ajuns la ministrul Sănătății.

Aş vrea, domnule ministru, să vă arăt, noi am făcut rost astăzi, se vând pe internet peste tot, te vezi cu oricine, dai între 200 şi 500 de lei pe cutie şi te tratezi pentru că acest antiviral există pe reţetele medicilor din mai multe spitale de boli infecţioase din ţară.

De ce nu pot beneficia românii de acest medicament într-un mod legal până la urmă, domnule ministru?

Csele Attila: Eu nu cred că vreun ministru şi chiar ministrul interimar al Sănătăţii, nici viitorul ministru al Sănătăţii poate să decidă fără comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii.

Iar afacerea este una la vedere, pe internet sunt zeci de anunţuri iar pentru suma potrivită, medicamentul este pus la dispoziţie în doar câteva ore. Preţul pus de vânzător poate fi şi de 5 ori mai mare faţă de cel din Republica Moldova. Este doar jumătate de problemă, pentru că s-ar putea să cumperi medicamente false!

“Am observat şi ne spun colegii din teren că a înflorit o adevărată piaţă neagră a unor medicamente. Aceste medicamente, în cel mai bun caz s-ar putea să fie adevărate, să spunem aşa însă fără acordul medicului nu trebuie luate sub nici o formă însă scenariul cel mai grav este că foarte multe dintre aceste medicamente, datorită unor speculanţi să fie falsificate şi contrafăcute”, spune Dragoș Damian, Director Terapia, Cluj.

Tocilizumabul adus din India se vinde cu 8.000 lei flaconul

Tocilizumabul este medicametul folosit pentru tratarea cazurilor grave, pe care autorităţile de la noi îl aduc foarte greu în ţară şi aproape de fiecare dată prin mila străinilor, sub formă de donaţii. Vânzătoul de pe internet îl promite într-un termen record, adus din India și livrat intern cu DHL, contra sumei de 8.000 lei flaconul de 20 ml, cu o concentrație de 400 mg. Ajunge între 3 și 5 zile, după cum promite speculantul… 

Există o piaţă neagră reală, domnule ministru, în ceea ce priveşte aceste medicamente care până la urmă fac difenţa între viaţă şi moarte acum în România. Tocilizumabul se vinde cu 8000 de lei, noi avem o înregstrare în acest sens, şi este adus cu DHL-UL din India, domnule ministru.
Înţelegem că în India există stocuri foarte mari de Tocilizumab, ştiţi de aceste stocuri?

Cseke Attila: Nu am această informaţie legat de acest stoc şi daţi-mi voie să fiu reţinut să spun că există un asemenea stoc. M-aş bucur dacă ar fi aşa, dar chiar nu cred.

Ministrul Sănătăţii a făcut totuşi un anunţ în exclusivitate pentru News Hour with CNN. Medicamente ce conţin exact aceeaşi substanţă activă cu Arbidolul ar putea ajunge foarte curând şi în farmaciile de la noi, la un preţ corect.

Cseke Attila: Am cerut o opinie, un punct de vedere legat de acest lucru, în momentul în care vom avea acest punct de vedere, sigur că putem să facem sau nu facem ceva. Încă o dată accentuez orice introducere pe piaţă a unui medicament se face la recomandarea specialiştilor.

Până atunci, însă, mare atenţie cu sănătatea la pungă, cumpărată de pe internet! (antena3.ro)

Articolul precedentUSR se cere iar la guvernare: Soluția este refacerea coaliției PNL-USR-UDMR
Articolul următorS-ar putea ca Europa să rămână fără curent electric între o zi şi o săptămână! Dar nu se știe când