Majoritatea profesorilor și elevilor cred că școlile trebuie redeschise sau pot rămâne închise doar în zonele cu risc crescut de infectare, se arată într-un sondaj realizat de World Vision România. În acest sens, fundația solicită reluarea de urgență a școlii fizice, mai ales pentru copiii din categorii vulnerabile.

Fundaţia World Vision România solicită respectarea descentralizării deciziei în educaţie şi reluarea de urgenţă a şcolii fizice din semestrul al doilea, în funcţie de rata de infectare din localităţi. În plus, fundaţia solicită reluarea şcolii în format fizic pentru toţi elevii din categoriile vulnerabile din România, cu precădere cei din mediul rural, care nu au mai avut acces la educaţie de aproximativ un an.

Solicitarea World Vision România are la bază şi un sondaj derulat de organizaţie în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021 printre elevi şi profesori. Din sondaj reiese clar că într-o proporţie foarte mare – peste 70% dintre copii, respectiv peste 80% dintre profesori consideră că şcolile ar trebui redeschise ori pot rămâne închise doar în zonele cu risc crescut de infectare.

„Continuarea şcolii online pentru toţi elevii, neluând în considerare rata de infectare sau accesul real al copiilor la educaţie, va duce la creşterea nivelului de abandon şcolar şi va crea lacune majore în educaţia unei întregi generaţii de elevi. În septembrie anul trecut s-a decis descentralizarea deciziei în educaţie în funcţie de rata de infectare. Solicităm ferm să se ţină cont de această hotărâre şi, în plus, solicităm reluarea orelor în format fizic pentru toate categoriile vulnerabile de elevi care nu au avut acces la educaţie.

Un lucru esenţial în perioada următoare va fi recuperarea materiei pierdute: educaţia remedială. World Vision România desfăşoară proiecte de educaţie remedială cu peste 5.000 de copiii din programele sale, însă aceste programe trebuie să fie extinse la nivel național. Altfel, vom suferi cu toţii consecinţele. Educaţia este vitală!”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Cum văd copiii şi profesorii redeschiderea şcolilor

Conform sondajului, jumătate dintre elevi consideră că şcoala este pregătită să se redeschidă asigurând dezinfecţia spaţiilor comune din şcoală şi a sălilor de curs. Copiii îşi doresc întoarcerea la şcoală considerând în proporţie de 88% că au tot ce este nevoie pentru a se întoarce în siguranţă la şcoală. Peste jumătate dintre elevi (55%) ar fi fericiţi să se întoarcă în bănci la şcoală. În contextul creşterii numărului de cazuri de COVID-19, aproape o treime (32%) din copii consideră că şcolile ar trebui păstrate deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie recomandate de autorităţi şi 39% cred că şcolile ar trebui închise doar în zonele cu risc crescut de infectare.

Un procent de 84% dintre cadrele didactice consideră că şcoala este pregătită să se redeschidă. Acest lucru s-ar face prin dezinfecţia spaţiilor comune din şcoală şi a sălilor de curs, materiale dezinfectante pe holuri, la intrare şi în toalete, distanţarea fizică în clasă şi măşti pentru tot personalul şcolii, copii şi profesori. Totodată, 80% dintre cadrele didactice consideră că au tot ce este nevoie pentru a se întoarce în siguranţă la şcoală.

Care sunt nevoile copiilor după ce se întorc fizic la şcoală

Peste jumătate (52%) din copii au nevoie ca, atunci când revin în bănci, recuperarea materiei să se facă într-un ritm care să nu îi suprasolicite, iar o treime (32%) afirmă că au nevoie de susţinere din partea cadrelor didactice pentru recuperarea lacunelor înregistrate în timpul şcolii online şi de adaptarea conţinutului educaţional la timpul rămas până la finalul anului şcolar.

Nevoile cadrelor didactice în contextul revenirii în format fizic, la catedră se referă în primul rând la respectarea măsurilor impuse de autorităţi şi regulilor instituite în şcoală, în context contextul COVID-19 (88%). Totodată, 62% din cadrele didactice au nevoie de soluţii de adaptare a conţinutului educaţional în timpul rămas până la finalul anului şcolar. Atât din partea Ministerului Educaţiei, dar şi de sprijin din partea părinţilor în procesul de învăţare. Toate acestea în vederea recuperării lacunelor acumulate de elevi, astfel încât aceştia sa înţeleagă importanţa continuării procesului educațional în ritmurile decise de Minister, prin trimiterea copiii la şcoală şi asigurarea condiţiilor necesare învăţării acasă.

Care sunt temerile copiilor şi profesorilor legate de reîntoarcerea la şcoală

Aproape 42% din elevi se tem că revenirea la şcoală va presupune un ritm rapid de predare – învăţare – ascultare, o treime sunt îngrijoraţi că va fi multă materie de recuperat şi un sfert că nu vor fi capabili să facă faţă stresului.

Temerile cadrelor didactice legate de reîntoarcerea la şcoală se referă la lacunele mari în rândul elevilor acumulate în perioada şcolii online (61%), implicarea scăzută a părinților pentru a susține eforturile școlii în scopul recuperării materiei (49%), volumul mare de materie ce trebuie recuperată (45%) şi suprasolicitarea elevilor (43%). Peste un sfert din cadrele didactice se tem de aşteptările nerealiste din partea conducerii şcolii şi a Inspectoratelor Şcolare Judeţene.

Copiii şi profesorii au fost afectaţi psiho-emoţional de închiderea fizică a şcolilor

În perioada şcolii online copiii au fost afectaţi psiho-emoţional. În această perioadă (adesea şi aproape tot timpul) aproximativ o treime din elevi au fost stresaţi şi s-au plictisit acasă, aproximativ 20% s-au simţit confuzi, au fost îngrijoraţi şi trişti, iar 25% dintre ei au gestionat doar rareori sau deloc problemele cu care s-au confruntat.

Pe perioada susţinerii cursurilor online, adesea sau aproape tot timpul unul din cinci cadre didactice (20%) a fost îngrijorat şi stresat şi unul din 10 a experimentat tristeţea şi teama. 16% dintre cadrele didactice nu au fost mulţumiţi niciodată sau au fost rareori mulţumiţi de modul în care au utilizat tehnologia digitală pentru predarea online, iar 12% nu s-au adaptat niciodată sau s-au adaptat rareori bine situaţiei.

Un număr de 1490 de elevi de gimnaziu şi liceu din mediu urban şi rural şi aproape 500 de profesori au răspuns sondajului efectuat de Fundaţia World Vision România în perioada decembrie 2020- ianuarie 2021. (capital.ro)

Articolul precedentNumărul şomerilor a ajuns la 462.000 în noiembrie 2020, în creştere cu 28%
Articolul următorRomânia are aproape 1,25 milioane de bugetari