Având în vedere prețurile derizorii de achiziție la legume, creșterea prețurilor la inputuri (semințe, combustibil, energie electrică, etc), lipsa unor politici publice în sectorul horticol în ceea ce privește comercializarea produselor autohtone, lipsa măsurilor de sprijin pentru producători agricoli, ținând cont că venim după un an în care comercializarea ca urmare a constrângerilor suferite în urma pandemiei COVID 19, cât și faptul că la orizont se pre configurează continuarea măsurilor restrictive impuse de pandemie, toate acestea au dus la decapitalizarea producătorilor agricoli, deși cei care sunt în lanțul de comercializare en-gros dar și cu amănuntul înregistrează profituri substanțiale. 

 În acest context, Uniunea Salvăm Țăranul Român, uniune fără personalitate juridică în cadrul căreia se regăsesc organizații de producători, organizații sindicale, organizează joi 12.08.2021 începând cu orele 10:00 în Piața Victoriei din București o acțiune de protest la care vor participa circa 500 de producători agricoli din toate regiunile țării, pentru că ne-am săturat de umilințele la care suntem supuși. 

Uniunea Salvăm Țăranul Român încă de anul trecut a avansat Ministerului Agriculturii și Guvernului României o serie de măsuri de natură să sprijine micul producător, dar a fost un dialog al surzilor, încheiat cu promisiuni. Evidențele sunt cât se poate de clare, invităm politicienii indiferent de culoarea politică să meargă în satul românesc, unde o să constate sărăcia, traiul de subzistență pe care producători îl duc. 

Nu cerem subvenții mai mari, deși nu există termen de comparație cu statele europene, vrem să fim într-o piață concurențială corectă. Este de neînțeles atitudinea anti producător român, atitudine avută de toți politicienii care sau perindat la conducerea Ministerului Agriculturii și care nu au fost în stare să gândească politici pe termen scurt și mediu pentru producători. 

Lipsa de înțelegere în ceea ce privește subvenționarea producătorilor, subvenția fiind o componentă, numai că, în ultimii ani politicienii au folosit subvențiile și diferitele măsuri de sprijin acordate legumicultorilor pentru capital politic. 

Ciclic în anii electorali sau cu un an înainte sau găsit sume de bani pentru ajutoare de stat care nu au făcut altceva decât să amăgească. În acest context, cât și pe fondul unei lipse totale de responsabilitate din partea clasei politice, dar și a unei părți ai pseudo reprezentanților producătorilor agricoli, mare parte din producători o să dispară, se vor lăsa de legumicultură, fapt ce ne va afecta pe toți în egală măsură și vom contribui la bunăstarea producătorilor din alte state membre. 

Considerăm că nu cerem prea mult decât respectarea dispozițiilor legale, așa limitative cum sunt ele, respectiv, verificarea trasabilității produselor prin verificarea documentelor de proveniență ale comercianților, ale furnizorilor de legume în rețelele de retail. Solicităm toate acestea deoarece verificarea și reglementarea lanțului de comercializare este de natură să faciliteze producătorilor accesul la piață. 

Față de toate acestea, membrii Uniunii Salivați Țăranul Român își vor striga disperarea în Piața Victoriei joi 12.08.2021 . (sursa)

Articolul precedentPrețurile au BUBUIT în ultimul an: românii au plătit mai mult pentru energie electrică, gaze şi ulei comestibil
Articolul următorPresa de la Budapesta spune că tatăl lui LUDOVIC Orban a fost ofițer de Securitate