Peste 40 de elemente de muniţie, între care proiectile de mare calibru, toate în stare de funcţionare şi datând din Doilea Război Mondial au fost descoperite, în ultimele zile, în timpul realizării unor săpături la reţeaua de canalizare a localităţii bihorene Biharia.

Muniţia, care constituie un adevărat arsenal de război, potrivit specialiştilor ISU Bihor, va fi distrusă controlat. Din cauza riscului ridicat de explozie, unii localnici din zonă au fost evacuaţi.

Un prim apel la 112 a fost primit marţi după-amiază, din partea unui localnic care făcea săpături pentru canalizare. Iniţial, au fost descoperite trei proiectile, de calibru 152 de milimetri, iar apoi, în timp ce era izolată zona, pompierii au găsit alte trei proiectile, de calibru 152 de milimetri şi unu de 76 de milimetri.

”Încă de la începutul misiunii, întrucât muniţiile prezentau pericol de explozie, pentru asigurarea protecţiei localnicilor, pompierii militari au evacuat familiile din casele situate în proximitatea zonei de risc, acestea revenind în locuinţe doar miercuri, după finalizarea misiunii. Operaţiunea a fost sistată marţi seara, la lăsarea întunericului, fiind reluată în dimineaţa zilei de miercuri, la ora 08.00, pe parcursul nopţii zona fiind asigurată de un echipaj de poliţie. După asanarea întregului perimetru, pompierii pirotehnişti au descoperit încă 30 de proiectile de calibru 152 de milimetri, fiecare cântărind aproximativ 43 de kilograme, un proiectil de 76 de milimetri, toate funcţionale, şi patru elemente de muniţie”, informează, miercuri, ISU Bihor.

Cele 42 de muniţii – 36 de proiectile de calibru 152 de milimetri, 2 proiectile de calibru 76 milimetri şi 4 elemente de muniţie – au fost transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă, de pompierii pirotehnişti, urmând a fi distruse prin explozie controlată. Întreaga cantitate, catalogată de către oficialii ISU Bihor drept ”un adevărat arsenal de război”, a fost scoasă din zona localităţii, misiunea fiind finalizată miercuri la ora 13:00. (sursa)

Articolul precedentSecția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care premierul Ciucă (PNL) a obținut anularea sesizărilor din teza sa de doctorat, suspectă de PLAGIAT!
Articolul următorDin 2019, Virgil Popescu conduce exact domeniul care produce cele mai mari scumpiri în România. Ajunge prețul unui MWh la 1000 de euro?