g4media.ro: Conform situațiilor anuale, publicate în Monitorul Oficial, în perioada 2014-2021, societatea MHS Truck&Bus SRL București a donat Partidului Național Liberal cea mai mare sumă la capitolul persoane juridice care au contribuit cu bani pentru finanțarea acestei formațiuni politice. Este vorba de 225.000 de lei cash, virați la data de 14 noiembrie 2016, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din acel an. MHS Truck&Bus SRL îi aparține omului de afaceri Michael Schmidt, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis.

Presa a dezvăluit, recent, că, prin intermediul unei alte societăți, Schmidt a câștigat, în condiții suspecte, un contract pentru furnizarea a 600 de autoturisme BMW către Poliția Română. Procedura a fost organizată de Inspectoratul General al Poliției Române aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne condus de liberalul Lucian Bode.

Președintele Iohannis, firma Automobile Bavaria SRL, Poliția Română și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, au negat orice ilegalitate în desfășurarea procedurii. Mai mult, Bode a amintit faptul că USR, care, prin vocea președintelui Cătălin Drulă, a criticat modul de atribuire al contractului, a primit donații de la firme ale lui Michael Schmidt. Este vorba de 113.000 de lei donați către USR în 2016. 

În temeiul Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, PNL, PSD, USR și celelalte formațiuni sunt obligate să publice, anual, date valabile pentru anul anterior legate de situațiile cotizațiilor încasate, lista membrilor de partid care au virat mai mult de 10 salarii de bază minime brute pe țară, împrumuturile primite, lista persoanelor juridice care au donat mai mult de 10 salarii de bază minime brute pe țară.

Conform situațiilor de la ultimul capitol, publicate de PNL în perioada 2014-2021, cea mai mare sumă încasată a fost pe data de 14 noiembrie 2016, de la societatea MHS Truck&Bus SRL București patronată de Michael Schmidt: 225.000 de lei, în numerar. Banii au fost folosiți pentru cheltuielile formațiunii în campania electorală pentru alegerile parlamentare din acel an. Pe locul 2 în topul din perioada 2014-2021 se află o firmă care, în alt an, a donat 150.000 de lei. (g4media.ro)

În același timp, primarul Birta este locul doi PE ȚARĂ la bani dați partidului, după fiica MILIARDARULUI Dan Voiculescu! Bolojan, pe cinci. De unde, nene, atâta bănet, că doar sunt bugetari… 

În total, alături de Gheorghe Carp și Aurel Căuș, au dat aproximativ 320.000 de lei. Așa, cam cu o sută de mii de lei mai mult decât ditamai firma, decât cea mai mare donație primită de partid de la o persoană juridică de șapte ani încoace. Și nu sunt ditamai patronii, totuși…

Conform raportului privind finanțarea partidelor politice în anul 2021, publicat de ExpertForum, peneliștii bihoreni ocupă PATRU locuri în primii 20 de donatori PE ȚARĂ către partidele politice.

De altfel, primarul Oradiei, Birta Florin, se află pe locul doi, cu 110.000 de lei dați către PNL, imediat după fiica lui Dan Voiculescu, care a dat 111.000 lei către PPUSL! De remarcat că familia Voiculescu se află de ani de zile în topul celor mai bogate familii din România, cu o avere de zeci de milioane de euro, într-o estimare mai… modestă, în vreme ce Florin Birta nu a apărut până acum în astfel de topuri, el fiind toată viața angajat la STAT. Și totuși, e la concurență cu miliardarii la dat bani către partid. DE UNDE?

Șeful lui Birta, Ilie Bolojan, ocupă în același clasament locul 5 pe țară, cu 96.000 de lei dați către PNL. Tot în primii 20 de donatori către partide se mai află peneliștii Gheorghe Carp, cu 57.000 de lei și deputatul Vasile-Aurel Căuș, cu aceeași sumă. (sursa informații)

Articolul precedentDatele a până la 1 milion de utilizatori Facebook au fost, probabil, furate de hackeri
Articolul următorFacturile la energie electrică vor veni cu întârziere. ANRE s-ar putea sesiza…