La finele săptămânii trecute, grupul folcloric ”Florea Borodului”, a participat la Festivalul Păstrăvului din comuna Ciocănești, județul Suceava. 

Repertoriul artistic, format din 5 dansuri populare și 5 melodii interpretate de Tuș Mircea a fost un real succes, fiind extrem de apreciat de public. Ceea ce a surprins oarecum, dar într-un mod extrem de plăcut, a fost numărul mare de tineri artiști pe care îi are ansamblul.

Am luat legătură cu domnul Tuș Mircea, conducătorul ansamblului pentru a afla mai multe detalii. Domnia sa ne-a declarat că misiunea ansamblului ” Floarea Borodului” este aceea de a păstra și promova tradițiile populare în rândul tinerilor din comună:

”Floarea Borodului este un ansamblu care are peste 12 ani vechime. Încercăm să păstrăm tradiția să nu o lăsăm să moară.”

Domnul Tuș  a mai declarat că pe majoritatea componenților ansamblului care acum au o vârsta medie de 20-22 de ani, i-a preluat de pe băncile școlii, lucrând neîntrerupt cu ei, domnia sa fiind înainte profesor de muzică la școala din comuna Borod. Un lucru important de remarcat, după cum spunea și domnul Mircea Tuș, este faptul că la ora actuală în cadrul ansamblului mai funcționează și o grupă de elevi de gimnaziu din comuna Borod.

Finanțarea ansamblului ”Floarea Borodului” este asigurată de Primăria comunei Borod. Dorind să aflăm mai multe lucruri am luat legătura cu primarul comunei Borod, Sarca Sorin Petru, pentru un scurt interviu.

BihorNews.ro: De unde a pornit această idee, cui i-a aparținut?

Sarca Sorin Petru: Ansamblul ” Floarea Borodului” a fost înființat în anul 2007.  Din grupul care a avut inițiativa de înființare au făcut parte  Petrică Venter a Sachii, Petrică Caba a Tocodelului, Mircea Tuș, Florin Cuțitar a Tomii și subsemnatul. Comuna Borod are o lungă tradiție în acest domeniu, primul ansamblu folcloric fiind înființat în anul 1960, susținut la aceea vreme de exploatația minieră Cornițel.

În anul 2017, pe un proiect integrat pe măsura 322, am reușit să achiziționăm din bani europeni și costume populare autentice pentru ansamblul folcloric. Am achiziționat 20 de perechi de costume tradiționale pentru copii (băieți și fete) și 20 de perechi de costume pentru adulți.

BihorNews.ro: La nivelul județului Bihor vedem o politică de reducere și eliminare a cheltuielilor pentru cultură, în special pentru cultură populară. Dumneavoastră susțineți în continuare acest domeniu și după cum se vede, cu succes. De ce faceți acest lucru? Ce vă motivează?

Sarca Sorin Petru: Aici la Borod o facem în primul rând sufletește. Ținem la identitatea noastră, la identitatea Borodului. Tradițiile populare, obiceiurile zonei ne definesc ca și comunitate. Păstrarea acestor tradiții, a obiceiurilor populare, dar mai ales promovarea lor în rândul tinerilor din comuna Borod este  extrem de importantă pentru mine.

Dacă nu îți cunoști și nu iți iubești istoria, cultura, tradiția, ce viitor poți avea?

Articolul precedentLocuinţele verzi îşi fac loc timid pe piaţa imobiliară. În România sunt 2.000 de locuinţe verzi certificate, iar alte 10.000 se află în curs de certificare
Articolul următorMinistrul Sorin Cîmpeanu (PNL): Şcoala online a fost “un dezastru”