Pacienţii cu alte afecţiuni grave, precum bolnavii de cancer, au fost puternic afectaţi de măsurile luate în spitalele care nu tratează COVID-19.

Numărul internărilor şi al intervenţiilor chirurgicale au scăzut la jumătate, iar în multe cazuri tratamentul întârzie. În ultimele luni un sprijin a venit din partea organizaţiilor non-guvernamentale care au trimis specialişti la domiciliu, au realizat consultaţii în ambulatoriu sau la distanţă.

Imediat după introducerea stării de urgenţă, spitalele care tratează pacienţi cu afecţiuni oncologice au fost nevoite să-şi reducă drastic capacitatea. De exemplu, la secţia de chirurgie a Institutului Oncologic de la Fundeni sunt internaţi aproximativ 30 de pacienţi, faţă de 70 câţi erau trataţi în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Simion Laurențiu, șeful secției de chirurgie, Institutul Oncologic București: ”De unde făceam cam trei operaţii pe sală şi în cele trei săli, asta înseamnau 9 operaţii pe zi, acum putem să facem cel mult două operaţii pe sală, deci maxim 6 pe zi, în cel mai bun caz”

Potrivit unui studiu recent, internările pentru bolnavii oncologici au scăzut cu peste 50% în toate unităţile medicale din ţară. De exemplu, spitalele de urgenţă din Cluj şi Iaşi şi-au restrâns activitatea cu până la 79%. (sursa)

Articolul precedentBrexit fără acord, semne de panică: Magazinele, sfătuite să-și facă stocuri. Sute de TIR-uri stau la coadă pentru a intra în UK
Articolul următorFără licitație: Ministerul Sănătății a dat 7 milioane de euro pe 460 de paturi ATI, contract cu firma denunțătorului Sorinei Pintea