Aseară au intrat în vigoare primele prevederi ale ordonaței militare 2, referitoare la închiderea unor activități comerciale, iar din această seară încep restiricțiile privind dreptul de a ieși din casă, mai ales noaptea!

Astfel, conform prevederilor ordonanței, românilor li se recomandă să nu părăsească locuința în timpul zilei decât pentru aprovizionare curentă sau pentru deplasarea la serviciu, DACĂ nu pot lucra de la domiciliu. De azi, cetățenii nu mai au voie să umble în grupuri formate din mai mult de 3 persoane, iar noaptea, între ora 22 și 6 dimineața pot ieși din casă doar dacă au completată o declarație pe propria răspundere sau o adeverință de la serviciu.

Începând de azi vor fi închise mall-urile și se închid și cabinetele stomatologice. Preoții nu mai pot oficia slujbe decât online, iar la nuntă, botez sau înmormântare pot participa cel mult 8 persoane.

CE SANCȚIUNI SE APLICĂ ÎN CAZ DE ÎNCĂLCARE A PREVEDERILOR ORDONANȚEI?

Conform ordonanței, sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor:
– Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsurile prevăzute la art.1 și 2 (închiderea cabinetelor stomatologice și a mall-urilor)
– Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 3, 5 și 7 (cei care merg în grupuri mai mari de 3, sau care nu au o adeverință de la servicu sau declarație pe proprie răspundere pentru a ieși noaptea)
-Poliția de Frontieră Română, pentru măsura prevăzută la art. 6 (interzicerea intrării cetățenilor străini în țară)

Sancțiuni:

Pentru situația în care nu sunt respectate măsurile de carantină sau izolare la domiciliu se aplică sancțiunile pentru zădărnicirea combaterii bolilor adică pedepse cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă sau cu închisoare de la unu la 5 ani, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea coronavirusului.

Pentru faptele care nu sunt de natură penală, nerespectarea prevederilor din Ordonanța militară se sancționează cu amendă de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.

Articolul precedentDespre mersul la piață. Solidaritate înseamnă și să cumpărăm produse locale!
Articolul următorSolicitare către guvern: prescripții electronice urgent!