În perioada recentă, jurnalistul Flavius Bunoiu a semnalat în spațiul public o situație cel puțin ciudată, dacă nu ar fi chiar ticăloasă, dat fiind că implică, potențial, utilizarea bugetului Oradiei în scopuri de propagandă pentru anumiți lideri politici, în speță actualul președinte al Consiliului Județean Bihor și, mai nou, Primarul Municipiului Oradea, precum și partidul din care aceștia fac parte.

Este vorba despre SECRETUL care înconjoară bugetul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR). Dat fiind că e vorba, cum spuneam, de banii orădenilor, deci nu de bani aduși de acasă de unii, ci dați din casă de cetățeni, dat fiind că ne batem, mai nou, cu Londra și Viena și cu alte metropole, te-ai fi așteptat la o transparență totală. Te-ai fi așteptat la o administrație europeană, modernă, deschisă și, mai ales, responsabilă față de cetățeni. Ai fi așteptat în zadar.

”Mi se pare incredibil – scrie Flavius Bunoiu, că un oraș cheltuie anual milioane de euro din taxele și impozitele cetățenilor săi și nimeni nu întreabă pe ce se duc acești bani. Am întrebat eu. Mi s-a spus că nu pot primi aceste informații, sunt fie “confidențiale”, fie GDPR, fie și una și alta.

În martie (2021 n.r.) am cerut APTOR #Oradea informații publice în baza legii 544/2001. Pentru că nu le-am primit, le-am cerut în instanță. Am studiat legislația, practica, am scris întâmpinări, note de ședință, m-am reprezentat singur în proces.

Am câștigat la Tribunal. Am câștigat și la Curtea de Apel. Sentința este definitivă.

Va mai dura până va fi comunicată motivarea. APTOR trebuie să comunice listele de plăți pentru perioada 2015-2020. Cu sume, date, număr factură, număr contract și explicație despre ce înseamnă fiecare plată.”

Până atunci, mai ales că APTOR a mințit recent când a OMIS (sic!) să spună că a dat bani, mulți, unei firme străine pentru promovare ȘI INCLUDERE ÎN TOPURI, orădenii au dreptul să întrebe și să speculeze!

Pentru că, hai să fim serioși, tare îmi este că DACĂ datele complete vor ieși la lumină, orădenii vor afla că trăiesc o fantasmă, un vis clădit pe banii lor, dați pe la diverse firme și ziare, doar ca să afle ce conducători de geniu au, în ce oraș, la nivel de Londra sau Viena trăiesc, în vreme ce sunt plătiți prost, extrem de prost, în timp ce își pierd viața în trafic, în timp ce li se demolează imobilele ca să facă loc rechinilor imobiliari – la Oradea asta se numește dezvoltare, în timp ce banii dați de mai multe ori se duc pe dealuri surpate și conducte ABIA SCHIMBATE care se crapă – și nu mai pot fi recuperați, în timp ce NIMENI NU SE ÎNTREABĂ de ce este necesar ca MILIOANE DE EURO, din buzunarul orădeanului, să fie ținute și cheltuite la secret.

La Oradea, se pare, ne place să dăm bani nu ca să aflăm adevărul, ci ca să îl manipulăm. Om fi noi mai speciali… Oricum, bravo nouă! Așa se clădesc și se finanțează carierele politice ale unora. Și ne place. Și mai vrem. Și mai dăm. Bravo nouă! Chiar suntem de top.

Articolul precedentAJOFM: Rata șomajului în Bihor, în ușoară scădere
Articolul următorIoan Mang: PSD Bihor se află într-un proces continuu de primiri de noi membri