Tratarea cu steroizi a bolnavilor de Covid-19 aflaţi în stare critică reduce riscul de deces cu 20%, potrivit unei analize a şapte studii clinice, astfel că OMS și-a revizuit recomandarea faţă de acest tratament.

Analiza, care a colectat date din studii clinice separate referitoare la doze scăzute de hidroxicortizon, dexametazonă şi metilprednisolon, arată că steroizii îmbunătăţesc ratele de supravieţuire ale pacienţilor bolnavi de Covid-19 internaţi la terapie intensivă.

”Acest lucru este echivalent cu supravieţuirea a circa 68% dintre pacienţii cei mai bolnavi de Covid-19 după tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu circa 60% în cazul absenţei corticosteroizilor”, arată un comunicat al cercetătorilor.

Coordonatoarea OMS pentru tratamente clinice, Janet Diaz, a spus că agenţia şi-a actualizat recomandarea pentru a include ”o recomandare puternică” referitoare la utilizarea steroizilor în cazul pacienţilor cu forme grave şi critice de Covid-19.

”Dovezile arată că dacă administrezi corticosteroizi…există cu 87 de decese mai puţine la 1.000 de pacienţi. Vieţile respective au fost salvate”, a spus Diaz la un eveniment live online al OMS.

”Steroizii sunt ieftini şi deja disponibili, iar analiza noastră a confirmat că au eficacitate în reducerea deceselor în rândul persoanelor cel mai grav afectate de Covid-19”, a declarat Jonathan Sterne, profesor de statistică medicală şi epidemiologie la Bristol University din Marea Britanie, care a lucrat la acestă analiză.

Concluziile, publicate în Journal of the American Medical Association, întăresc rezultatele anunţate în iunie, care au fost salutate ca fiind un progres major. Dexametazona a devenit atunci primul medicament capabil să reducă ratele de deces ale pacienţilor cu cele mai grave forme de Covid-19.

Ulterior, dexametazona a fost folosită pe scară largă în saloanele de terapie intensivă din mai multe ţări, pentru tratarea bolnavilor de Covid-19.

Sursa: News.ro

Articolul precedentCe se întâmplă în România dacă ești ministru PNL și ești implicat într-un accident rutier
Articolul următorScumpa noastră Oradea: 115 luni de muncă pentru un mic apartament!