Belgia este aşteptată să anunţe marţi un nou record anual de capturi de cocaină în portul său din Anvers, probabil peste 100 de tone, pe fondul unei activităţi tot mai agresive a cartelurilor de droguri. Porturile din Anvers şi Rotterdam, din Olanda, sunt cele două principale porţi de intrare în Europa a cocainei expediate din America Latină, adesea ascunsă în loturi de fructe, potrivit AFP.

În ultimul deceniu, instalaţia belgiană a înregistrat recorduri în fiecare an succesiv în ceea ce priveşte cantitatea de cocaină detectată şi confiscată.

În 2021, autorităţile belgiene au confiscat în port un total de 89,5 tone (98,7 tone), cu o treime mai mult decât în 2020. La jumătatea lunii octombrie a anului trecut, totalul în curs se ridica la 71,62 tone, după circa o sută de descoperiri în port, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe, care se ocupă de inspecţiile vamale. dimensiunea capturilor a crescut doar în ultimul trimestru din 2022, spre Crăciun, o perioadă în care consumul de cocaină atinge cote maxime, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a vămilor belgiene.

Mai multe interceptări au adus în plasă mai mult de trei tone de cocaină fiecare – iar la mijlocul lunii octombrie, un transport format din două containere din Surinam conţinea în total şase tone. În acest ritm, se pare că este probabil ca prada totală pentru 2022 să fie de peste 100 de tone. Cu toate acestea, autorităţile estimează că nu opresc decât aproximativ 10 % din volumul de droguri ilegale care trece prin Anvers, în ciuda desfăşurării de câini de urmărire şi scanere de containere.

“Războiul drogurilor Odată cu comerţul cu droguri, creşte şi violenţa. Luni, o fetiţă de 11 ani a fost ucisă după ce atacatorii au deschis focul asupra unei case din Anvers, într-o împuşcătură pe care primarul Bart De Wever a numit-o o presupusă “reglare de conturi” între bande. “Un război al drogurilor este în desfăşurare”, a declarat De Wever pentru televiziunea locală. Procurorii din Anvers spun că, în ultimii cinci ani, au înregistrat peste 200 de incidente violente legate de traficul de droguri. Printre acestea se numără ameninţări cu acte de violenţă, agresiuni şi chiar explozibili aruncaţi în locuinţe. (sursa)

Articolul precedentOncolog născut în Oradea, format în Canada, multipremiat în întreaga lume. Va trata în România!
Articolul următorCe înseamnă „haine refolosibile”. Ministerul Mediului vrea să intervină pe piața produselor la mâna a doua