O nouă înșelătorie care vă poate lăsa fără bani în cont. Mai mulți români s-au trezit cu mail-uri trimise în numele Raiffeisen Bank, în care erau încurajați să intre pe un link, sub pretextul că le-a fost blocat contul de pe o aplicație, după ce o persoană ar fi încercat de mai multe ori să se autentifice.

Consultantul digital Tudor Galoș a explicat pe Facebook de ce e atât de mare riscul de a rămâne fără bani în această situație și le-a transmis clienților o serie de recomandări de care să țină cont pentru a-și proteja contul.

”O nouă încercare de phishing ce simulează un mail de la Raiffeisen Bank. Spre diferență de cele anterioare, riscul de compromitere la acest email este mai mare:

  • Gramatica este corectă.
  • Se respectă cromatica unei comunicări Raiffeisen.
  • Comunicarea „vine” de la no_reply@raiffeisen.ro”

Ce dă de gol  această înșelătorie:

”Totuși, câteva elemente ne atrag atenția că este vorba de un phishing:

  • Construcții semantice dubioase, de tip „încercare de autentificare multiplă” sau „identitate de verificare”.
  • Solicitarea acțiunii de click prin intermediul unor presiuni coercitive („Dacă verificarea nu este finalizată în termen de 24 de ore”), a ușurinței executării („pur și simplu”, repetat de două ori!), a îndemnului „Refaceți imediat”.
  • Hyperlink-ul ce nu duce la Raiffeisen – din păcate nu toată lumea se uită la hyperlink înainte de a da click”.

La ce să fiți atenți:

Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC explică la ce ar trebui clienții să fie atenți pentru a nu fi păcăliți.

  • „Niciodată băncile nu vă vor da email să faceți click pe vreun link. Maxim vă pot invita să vă logați pe site-ul lor, tastându-l în browser.
  • Dacă vreodată aveți dubii privind originea unui email, sunați la bancă sau logați-vă în aplicația băncii sau pe site-ul lor. Nu faceți niciodată click pe link-uri din email!
  • Fiți întotdeauna atenți la câteva lucruri care expun un email de tip phishing, dincolo de link-ul ce duce aiurea: gramatica incorectă, exprimările dubioase, solicitarea de acțiune imediată prin presiuni pozitive („primii care fac click”) sau coercitive („dacă nu faceți acum click”).” (sursa)

Articolul precedentArmata germană suspendă achiziţia de noi blindate Puma, de producție internă, după ce toate vehiculele s-au stricat în timpul unui exerciţiu militar
Articolul următorBoicotarea Austriei la nivel politic, inexistentă în fapte