Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, avertizează că în România nu se testează suficient împotriva COVID-19, iar asta ”dă o impresie falsă de siguranţă”. El susține că motivul pentru care Timiș a rămas singurul județ “roșu” din România este că se testează destul de mult.

“ATI-urile sunt din nou pline”

  • ”Suntem un judeţ care este în scenariul roşu şi, din păcate, rata continuă să crească, ieri s-a ajuns la peste patru cazuri la mia de locuitori, la Timişoara. Şi numărul de decese continuă să crească. Îmi spun medicii din spitale că ATI-urile sunt din nou pline.
  • În acelaşi timp ştim că în România începe să se răspândească şi noua tulpină britanică, care este mult mai contagioasă decât cea cunoscută până acum. Acesta este un lucru care trebuie să ne îngrijoreze pe noi toţi şi rugămintea la toţi este să îi protejeze pe cei mai vulnerabili şi să respecte toate măsurile. Noi toţi avem sentimentul că trebuie să se termine odată, dar din păcate pericolul nu a trecut”, a declarat primarul Timişoarei, marţi, într-o conferinţă de presă.

“În alte părţi ale ţării ne minţim singuri şi asta ne dă o impresie de falsă siguranţă”

El susține că motivul pentru care Timişoara şi judeţul Timiş au o rată de infectare mai mare este că se testează masiv.

  • ”Impresia mea, dacă mă uit la cifre, este că noi avem mai multe cazuri cunoscute pentru că noi, în Timiş, testăm cum ar trebui să testeze toată România. Cred că este o problemă că în alte părţi ale ţării ne minţim singuri şi asta ne dă o impresie de falsă siguranţă”, a spus Fritz.

Potrivit acestuia, în Timiş se fac săptămânal, în medie, în jur de 1.500 de teste PCR la 100.000 de locuitori. Media naţională este de 700 de teste la 100.000 de locuitori, iar 10% din toate testele făcute în România sunt în judeţul Timiş.
Primarul Timișoarei spune că este nevoie urgent de o politică unitară de testare, la nivelul întregii ţări, arătând că trebuie să fie publice aceste date despre numărul de teste făcute în fiecare judeţ, pentru că altfel “vedem că un judeţ care pe hartie este verde este poate mai în pericol decât unul care este pe hârtie roşu”. “Spun doar că ceilalţi nu iau destul de mult în serios, iar asta are efecte negative”, crede Fritz.

“Daţi vaccin acolo unde cererea este mai mare”

El vrea transparenţă şi în privinţa alocării dozelor de vaccin şi spune că ar trebui modificate criteriile de alocare a vaccinurilor, în funcţie de cerere, de numărul de programări.

  • “E absurd să trebuiască timişenii să se deplaseze în alte judeţe. Daţi vaccin acolo unde cererea este mai mare. Înţeleg foarte bine că România, la fel ca peste tot în lume, are mai multă voinţă de a vaccina decât doze disponibile (…)
  • Apelul meu este să avem o predictibilitate mai mare şi să ni se spună cam când se plănuieşte să se deschidă, câte centre şi fluxuri de vaccinare”, a declarat Fritz.

În judeţul Timiş, rata de infectare este marţi de 3,51 cazuri la o mie de locutori, în timp ce la Timişoara este de 4,31 cazuri la o mie de locuitori. (Sursa: News.ro)

Articolul precedentFostă miss, membru PNL, numită în CA al Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj
Articolul următorRITM LENT: Valeriu Gheorghiță anunță că mai puțin de un sfert din populația României se va vaccina