Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a confirmat luni faptul că experții din domeniu recomandă amânarea măsurilor de relaxare prevăzute pentru 1 iulie. Și premierul Ludovic Orban s-a declarat nemulțumit de modul în care românii se comportă în contextul măsurilor de relaxare deja anunțate, în special în zonele aglomerate de pe Valea Prahovei, la terase și pe litoral.

Recomandarea este de a amâna măsurile de relaxare vehiculate pentru data de 1 iulie, a confirmat Nelu Tătaru, luni seară.

”S-a evaluat tot ce a însemnat cele două săptămâni, au fost două săptămâni în care am avut o creştere a numărului de cazuri noi, două săptămâni în care au crescut cazurile în Terapie Intensivă, a crescut numărul de decese şi recomandările din grupul tehnic sunt de a amâna unele măsuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie, urmărind zilnic şi în săptămâna care urmează evoluţia numărului de cazuri, evoluţia cazurilor în Terapie Intensivă, evoluţia deceselor, precum şi respectarea normelor de precauţie, normelor de igienă, distanţarea fizică. În ultimele două săptămâni, urmând aceste aspecte, o parte din concetăţenii noştri nu au respectat aceste reguli şi am văzut în anumite zone apoi la nivelul întregii ţări creşterea transmiterii comunitare. Această creştere a transmiterii comunitare, dincolo de focarele pe care le aveam în acel moment, focarele din centrele de bătrâni, din centrele de pacienţi neuropsihici, din spitale, şi care în acest moment prezintă o recrudescenţă. Suntem într-un moment în care gestionăm un număr de cazuri crescut şi s-a decis să amânăm cea de-a patra etapă de relaxare”, a declarat la Nelu Tătaru, care a precizat că a participat la o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne, Marcel Vela și Raed Arafat.

El a mai precizat că dacă zilele viitoare vor fi înregistrate rezultate favorabile atunci vor putea fi anunțate noi măsuri de relaxare.

Întrebat dacă sunt luate în calcul măsuri de restricţie care să fie impuse acum, Tătaru a răspuns: ”Judecăm fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare anchetă epidemiologică va duce la un rezultat în care putem vizualiza o transmitere comunitară. În măsura în care există acea transmitere comunitară accentuată ne gândim ca punctual în anumite locaţii să putem impune şi alte restricţii: izolarea acelui focar, carantinarea acelei zone. Noi trebuie să izolăm un focar pentru a nu se extinde. Cât timp avem acele focare care erau în centrele de bătrâni, în spitale, erau identificate, erau izolate, erau tratate. Când apare transmiterea în comunitate, avem un alt tip de activitate”.

Ministrul Tătaru a mai precizat că, în acest moment, nu se pune problema ca plajele să fie închise.

Premierul Orban a confirmat ipoteza amânării măsurilor de relaxare

Și premierul Ludovic Orban a vehiculat ipoteza anulării măsurilor de relaxare de la 1 iulie. „Evoluția în ultimele 10 zile e o evoluție care ne face să fim foarte precauți în măsuri ulterioare de relaxare. Planul de relaxare pe care l-am pus la punct este un plan de relaxare în etape, din 15 în 15 zile și e necesară o evaluare pentru a vedea cum s-au desfășurat lucrurile”, a declarat Orban, luni.

Decizia finală urmează să se ia miercuri, în cadrul întâlnirii Consiliului Național pentru Situații de Urgență. Premierul Ludovic Orban a precizat că atunci vor fi convocați toți miniștrii cu atribuții în contextul pandemiei, respectiv specialiștii în măsură să ofere sfaturi, pentru a analiza planul de măsuri și pentru a le da dispoziție să amplifice controalele.

Ce măsuri de relaxare trebuiau să intre în vigoare de la 1 iulie

Printre cele mai așteptate măsuri de relaxare vehiculate de la 1 iulie se numărau: redeschiderea restaurantelor, extinderea numărului de persoane ce se pot întruni în grupuri pentru evenimentele de familie sau cele publice, precum și redeschiderea locurilor de joacă și a cinematografelor. (surse)


Articolul precedentSocial-democraţii cer dezbatarea „Fără penali în funcţii publice” în sesiunea extraordinară
Articolul următorCâţi rezervişti voluntari caută Armata Română în acest an. Ce acte sunt necesare la recrutare